2,3 miljoner kronor och någonstans mellan 12 och 18 miljoner kronor. Det är vinsten två privata företag tagit ut från välfärden genom fusk i mitt Västerås senaste två åren. De har både lurat sig till ersättningar från Västerås skattebetalare och lämnat behövande människor i sticket.

Tack vare att vi i facket finns och bevakar så lyckades vi stoppa dem från att sko sig på personalen och skattemedel. Tack vare envisa fackliga företrädare som slitit med att väcka politiker, med att uppmärksamma tjänstemän på fel och brister, folkbildat medlemmar och organiserat fler så har vi lyckats få stopp på detta.

Fler företag granskas

Och siffran tickar på i skrivande stund… Ännu ett företag i Västerås står under luppen just nu. Men hur är detta möjligt? Sedan när blev det fackföreningens uppgift att utöva myndighetsutövning över kommunens skattemedel?

Skattefinansierad verksamhet, Sveriges stolthet. Den som generationer före oss mödosamt byggt upp för att ha ett starkt skyddsnät för alla. För en vision om ett gott liv åt alla. Och det är hit pengarna ska gå, inte till att göra rika ännu rikare.

Men det räcker tyvärr inte. Vi behöver politiker som står upp för den svenska modellen och inte slaktar det välfärdsbygge som arbetarrörelsen byggt upp.

Alla vill inte stoppa fusket

När man lyssnar på politiker kan det låta som att alla är överens om att Sverige ska vara ett tryggt välfärdsland. Men om det nu ska vara tryggt, hur kan man ha mage att än idag prata varmt om vinster i välfärden?

Dessa vinster i välfärden måste stoppas. Skattemedlen ska gå till förbättrad service och kvalité, inte till giriga aktieutdelningar som göms i skatteparadis.

Under LO-kongressen så hade jag ett anförande i talarstolen angående just denna fråga.  Jag yrkade bifall till styrelsen förslag att arbeta för att stoppa vinster i välfärden. 

Alexandra Mentzas, ordförande för Kommunal Västerås.

Så varför behövde jag gå upp och yrka på något som jag är enig med styrelsen om? Vi ju är redan överens om att vinster i välfärden inte hör hemma i vårt välfärdens Sverige.

Behövs politiker som vill ha förändring

Jag menar att det händer för lite! Jag ser för många oseriösa aktörer bland välfärdens företag, som skor sig på skattemedel utan att garantera den vård som vi betalat skatt för. Som skor sig på människor som inte har egen förmåga att göra sin röst hörd för sina rättigheter.

Hur är detta ens möjligt? Jag kommer aldrig kunna acceptera detta. Vi måste lyfta detta både på arbetsplatserna, i våra fackliga organisationer men jag vill också påminna er alla om att utan politiken på vår sida är vi riktigt illa ute.

Vi behöver en regering som arbetar för och prioriterar en rättvis och hållbar välfärd för alla. Det ska inte vara en ekonomisk klassfråga vilka som får bra och värdig vård.

Bort med fusk och bort med dem som väljer att kolla bort – på bekostnad av både personalen och vår gemensamma välfärd. Vi behöver stopp för systemet som möjliggör fusk. Vi måste helt enkelt byta ut vår nuvarande regering.