Arbetsgivarna varnar: Vårdkonflikten hotar personalens semestrar
Om vårdkonflikten fortsätter hotas sjuksköterskornas semestrar, enligt Sveriges kommuner och regioner. Blockaden omfattar nämligen även vikarier. SKR varnar för att semester kan behöva dras in.
Vårdblockaden är inne på sin tredje vecka, striden gäller bland annat kortare arbetstid. Just nu ligger fokus på att Vårdförbundets medlemmar i samtliga regioner och i fyra kommunala bolag inte får jobba övertid. Blockaden utökas den 20 maj till flera kommuner om inget avtal nås före det.
Men snart kommer sommaren och nu väcks frågan hur det blir med semestrar för de som jobbat hela året.
Vårdförbundet har nämligen även blockerat nyanställningar, och förbundet skriver till Arbetet att även sommarvikarier omfattas. Blockaden kan alltså göra det omöjligt att anställa sommarvikarier.
Men Vårdförbundet uttrycker ingen stor oro utan bollar över ansvaret på arbetsgivarna.
”Nyanställningsblockaden gäller även vikarier men det här bör inte vara ett problem om SKR och Sobona snabbt sätter sig i förhandlingar med oss för att ta ansvar för vårdens framtid”, skriver Vårdförbundet till Arbetet.
”Besvärligt läge”
Från SKR-håll låter det däremot mer oroligt. Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, säger till Arbetet att regionerna behöver planera för att konflikten kan dra ut över sommaren.
– Nyanställningsblockaden gör att det blir ett väldigt besvärligt läge. Sommaren är i normala fall en utmanande period att bemanna. Det finns risk för schemaförändringar och att medarbetarnas semestrar i vissa fall måste dras in, säger hon.
Är vikarier för sjuksköterskor viktigt för att klara sommarbemanningen?
– Det är en viktig del för att klara bemanningen under sommaren. Det är en av de åtgärder man sätter in för att medarbetarna ska kunna gå på semester, säger Jeanette Hedberg.
”Inte rimligt”
Vårdförbundet pekar i stället på att situationen för deras medlemmar är helt ohållbar och att många jobbar deltid för att orka med en tuff jobbvardag. ”Det är inte rimligt att våra medlemmar betalar den här notan längre. En förändring måste ske så att vi kan bli fler som kan och orkar ge medborgarna en god hälso- och sjukvård på sommaren såväl som under hela året.”
SKR:s Jeanette Hedberg hoppas att de ska komma överens med facket före sommaren. Enligt henne har de har gjort åtskilliga försök att återuppta förhandlingarna.
– Nu har vi vissa kontakter och även med medlarna vilket är bra. Vi är väldigt angelägna om att komma överens men det bygger på att båda parter gör sitt yttersta för att vi ska träffa en överenskommelse.
De vikarier som skrivit på anställningsavtal före blockaden omfattas inte av den utan kan jobba i sommar, enligt SKR.
Enligt Vårdförbundets Sineva Ribeiro har inga framsteg gjorts i förhandlingarna med vare sig SKR eller Sobona.
– Det är ingen idé att vi sätter oss och förhandlar igen utan att ha kommit närmare varandra.