I nästan ett halvt år har jag rotat i vad som egentligen händer i våra folkrörelser, eller civilsamhället som de också kallas.

Enligt flera av mina källor har ledningarna för ett 40-tal av Sveriges största folkrörelser sedan ett års tid träffats i tysthet och samtalat om hoten mot den svenska demokratin.

Men utan att lyckas fatta beslut om en kraftfull folkrörelsekampanj under en gemensam paroll som exempelvis; Skydda vår demokrati!  

Bildningen angrips systematiskt

Så jag går till ett möte i ABF-huset, Sveavägen, Stockholm och ser filmen ”Make Democracy great again” av Jan Scherman, tidigare TV-reporter och chef för TV4.

Vårt lands politiska nestor Ingvar Carlsson ska kommentera filmen som handlar om hur demokratin trängs tillbaka i land efter land. Även i Sverige. 

Ingvar Carlsson är ”allvarligt oroad”, mycket skarpare än jag väntat mig. 

Jag vet att för den auktoritära nationalismen är folkbildningen ett hinder som måste undanröjas. Arbetarrörelsens ABF liksom Bilda, Folkuniversitetet, IBN Rusdh, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Sensus, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan och landets folkhögskolor för vuxenstudier angrips systematiskt. 

Inte ens Medborgarskolan, som skolar moderater, skonas. Skolade, vidsynta moderater betraktas också som ett hinder som måste undanröjas!

Tidöavtalet försvagar demokratin

Med det grundlagsstridiga Tidöavtalets skarpa formuleringar, en stab av handplockade tjänstemän i Regeringskansliet och efter beslut i det mäktiga grundlagsstridiga ”inre kabinettet” angrips hela demokratin, folkrörelserna och rättsordningen. Statliga anslag kapas och andra finansieringsvillkor försvåras med nya riktade skatteregler. 

Syftet är att försvaga demokratin! 

När Ingvar Carlsson avgick som statsminister bestämde han sig för att aldrig mer lägga sig i parti- och dagspolitik. Nu bryter han sin 28-åriga självvalda politiska tystnad därför att demokratin är hotad. 

Han minns som 11-åring de Vita Bussarna som vid andra världskrigets slut evakuerade nazismens offer.

Han har alltid varit övertygad om att ingenting sådant som hände i Tyskland under 1930- och 1940-talen skulle kunna hända igen. Och absolut inte i vårt land. 

Ingvar Carlsson överrumplad

– Högernationalismen är ett hot. Det är fortfarande allt för många som inte står upp emot dem. Alldeles för många uppfattar sig som åskådare. Det är som om det som sker inte tas på allvar. Att det inte gäller oss. Därför säger jag att alla måste bli aktivister. Ta ställning! Säga ifrån! Det får inte hända! För alla våra barns och barnbarns skull!

Jan Scherman ställer en rak fråga: inser hela socialdemokratin det? 

Ingvar Carlsson tänker en kort stund och svarar.

– Jag känner mig själv överrumplad. Det har gått så fort. (”…”) Jag är oerhört starkt kritisk mot statsminister Ulf Kristoffersson. Han har givit Sverigedemokraterna nyckeln till makten. Han lovade att inte göra det. Men han bröt sitt löfte. Det har förändrat allt. 

Inte bara Ulf Kristerssons fel

Men han är inte kritisk enbart mot Ulf Kristoffersson.

– Det finns en stor aningslöshet hos de demokratiska partierna, fortsätter han. Högerkrafterna försöker strypa våra möjligheter till finansiering av politiken. Inte bara finansieringen av partierna. De angriper universiteten, folkbildningen och medierna som alla är fundamentala för demokratin. 

– De små stegens politik, inflikar Jan Scherman. 

Ingvar Carlsson protesterar…

– Nej! Det är inte små steg! Det går väldigt fort nu. Nu måste vi sluta vara åskådare. Vi måste bli aktivister. Högernationalisterna är fega men stöddiga. När de möter motstånd från många då blir de rädda och börjar beklaga sig.

Många i Sverige kan göra mer

Sverige har världens kanske mest välorganiserade folkrörelser. Varje år organiseras studiecirklar och kulturarrangemang med nära 10 miljoner bildningstörstande deltagare.

De svenska folkrörelserna och civilsamhället utgör faktiskt ett finmaskigt nät av hundratals självständiga, självstyrande demokratier som täcker hela vårt land. Den verksamheten hotas också!

Ingen aktiv föreningsmänniska kan blunda för det som nu sker. De borde lyssna till Ingvar Carlsson och Bli aktivister!