I en debattartikel i Aftonbladet häromdagen skriver 25 stockholmsmoderater att skatteutjämningssystemet borde ändras.

Det får de naturligtvis tycka.

Men de har samtidigt fyllt artikeln med en hel massa hittepå.

”Sverige har över tid haft en för låg tillväxt – sämst i hela EU”, skriver man som första mening.

Vilket är totalt fel.

Som ”bevis” för detta felaktiga påstående länkar man till en TT-text i SvD. Den texten handlar dock om någonting helt annat.

Påstående gripet ur luften

Den handlar om att EU-kommissionen i höstas trodde att Sveriges tillväxt under 2025, notera under 2025, nästa år, det vill säga tredje året med en moderat finansminister, skulle bli den lägsta i hela EU.

Men att EU-kommissionen nu har ändrat sig, skriver TT, och tror att svensk tillväxt visserligen blir låg under 2025, men inte sämst. Och utvecklingen över tid skriver man ingenting om, eftersom artikeln inte handlar om utvecklingen över tid utan om 2025.

Det Moderaterna påstår i sin debattartikel är alltså helt gripet ur luften.

Därefter slår man fast att en anledning till detta, alltså att svensk tillväxt över tid varit sämst i EU – vilket den i verkligen alltså definitivt inte har varit – beror på utjämningssystemet, Det, skriver man, ”sätter i dag uppenbart en hämsko” på svensk tillväxt.

Har ni 25 moderater som satt era namn under artikeln över huvud taget läst det ni skrivit under?

Man behöver inte ha läst filosofi för att inse att slutsatser som dras ur påhittade och osanna premisser är totalt värdelösa.

Har ni 25 moderater som satt era namn under artikeln över huvud taget läst det ni skrivit under? Har ni ens klickat på länken i debattartikeln?

Varför är då utjämningssystemet så dåligt, enligt debattartikeln?

Jo, för att det är så extremt kostsamt för Stockholm, menar Moderaterna.

Men 92 procent av alla kostnader i systemet bärs av staten, vilket inte nämns någonstans i artikeln.

92 procent, alltså. Naturligtvis är det viktig fakta om vi nu ska diskutera systemet – men som stockholmsmoderaterna struntar i att redovisa.

Och, något som också förbigås med tystnad, vad vårt viktiga utjämningssystem också skapar i form av ökad tillväxt, inte minst till kommande tillväxtområden i norra delen av landet.

Inte heller här är det svårt att få fram rätt och framför allt sanna siffror om systemet.

Er moderata partikollega Elisabeth Svantesson kunde ha berättat. Som finansminister bör hon ha koll på statens inkomster och utgifter.

Nu kunde man önska att felaktigheterna var till ända.

Men icke.

Viktigt att det låter dyrt snarare än sant

En av de 25 undertecknarna, Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd i Stockholms stad, framträdde i samma veva i P1 Morgon där han påstod att Stockholm betalar en fjärdedel av Malmös skatteintäkter genom utjämningssystemet.

En fjärdedel! Det vill säga 25 procent! Och återigen måste man ta sig för pannan.

Malmö, som attackeras varje gång Moderaterna angriper utjämningssystemet, dels för att region Malmö styrs av socialdemokrater, dels för att staden har en hög andel invandrare, får i verkligheten 1,8 procent. Det är lätt att kolla upp. För den som vill.

Uppenbart ville Fjellner få det att låta så dyrt som möjligt för stockholmarna och höftade till med en fjärdedel i stället för sanningens 1,8 procent.

Han kunde lika gärna ha dragit till med 50 procent, eller 100 procent. Det var ju inte den sanna procentsiffran som var viktig för honom, det viktiga var att få det att låta dyrt.

Nu kan man undra, varför släpper Moderaterna i Stockholm igenom alla dessa falska fakta? Är det möjligtvis någon moderat pressekreterare som inte har fått fram rätt siffror? Nej, mer troligt är att lögnerna faktiskt är helt medvetna.

Lögnerna hjälper till att sprida en känsla hos läsaren/väljaren om att utjämningssystemet är orättvist och att det hindrar svensk tillväxt. Då är rätt fakta inte så viktigt.

Och folk vandrar vidare med en olustkänsla mot utjämningssystemet utan att riktigt komma på vad det var som var fel med det, men någonting var det – har de hört.

Lögn mer effektiva än sanning

Donald Trump använde och använder ofta liknande medvetna lögner i sin politiska gärning. Han ledde oss in i det som nu kallas ”post-truth-samhället”, ”efter sanningen-samhället” där det i politiken blivit valfritt att bedöma vad som är sant.

Och där lögnen för politiker, har det visat sig, ofta är mer effektiv än sanningen.

Detta sorgliga faktum har nu Stockholmsmoderaterna uppenbart lärt sig och hoppas kunna etablera även i svensk politik.

UPPDATERING:

2024 betalar Stockholm endast 1,0 % av Malmös budget. Alltså ännu längre från de 25 % som Christofer Fjellner påstår.