Sju politiska förslag som får facket att se rött
Många politiska förslag från Tidöpartierna får facken att se rött. Men också bristen på politik på flera områden. Arbetet listar det som retar LO och LO-förbunden mest.
Ny a-kassa – ett slag mot lågavlönade
Den nya a-kassan som regeringen vill införa 1 oktober 2025 ger visserligen ett höjt tak men också en kraftig nedtrappning. En barnskötare som tjänar 25 000 kronor kommer till exempel att få 2 500 kronor mindre i månaden efter 100 dagar i jämförelse med dagens regler.
Förslaget ligger hos de juridiska experterna i lagrådet. Beslut väntas i riksdagen senare i år.
”Förändringarna i a-kassan slår stenhårt mot de allra värst utsatta – de som tjänar lite och har svårt att hitta ett nytt jobb inom 100 dagar.” Marie Nilsson, IF Metalls ordförande.
Fler skyddsombud – utan facklig koppling
Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att föreslå hur man kan få fler att vilja bli skyddsombud. Den sista bisatsen i uppdraget får facket ett se rött:
”Regeringen anser att åtgärder behöver vidtas för att fler arbetstagare än i dag ska vilja engagera sig som skyddsombud, oavsett om skyddsombuden respektive arbetstagarna har en facklig tillhörighet eller inte” skriver regeringen.
Skyddsombud som inte har stöd av facket blir tandlösa, varnar facken, och ser det som ett försök att frikoppla skyddsombuden från facket.
Senast 30 april ska Arbetsmiljöverket presentera sitt förslag.
”Huvudmålet är att koppla bort den fackliga rörelsen, oavsett vad de säger. Ville de ha fler skyddsombud på riktigt skulle de se till att fler vågade ta uppdraget genom fasta och trygga heltidsanställningar och fackligt stöd.” Linda Palmetzhofer, Handels ordförande
Bantad folkbildning – angrepp på civilsamhället
Studieförbunden får 250 miljoner mindre till sin verksamhet i år och på tre år minskar anslagen med nästan 30 procent. Regeringen vill i stället satsa på utbildningar som ”leder till riktiga jobb”.
Förslaget slår hårt mot civilsamhället. ABF är det största studieförbundet, och många invandrarföreningar håller studiecirklar.
”Det är som att regeringen är rädd för att människor ska ses och diskutera. I stället för att bygga ett demokratiskt samhälle, ett starkt civilsamhälle, så vill man skära sönder det.” Susanna Gideonsson, LO-ordförande
Indraget bistånd till civilsamhället och facket
Regeringen har gett Sida i uppdrag att utreda om de på egenhand kan förmedla det bistånd som i dag går via 17 civilsamhälleliga organisationer, så som fackliga Union to union, Kvinna till kvinna, RFSU och Palmecentret.
Sida har därför sagt upp sina avtal med organisationerna och det är oklart om nya avtal ska slutas. Om det inte sker förlorar Union to union 80 procent av sin finansiering.
”Attacken mot biståndet hotar uppbyggandet av fria fackföreningar världen över.” Susanna Gideonsson, LO-ordförande
Anmälningsplikt eller angiverilag
Att offentligt anställda i till exempel vård, skola och omsorg ska tvingas anmäla papperslösa går emot både yrkesetik och fackliga grundvärderingar, enligt LO, TCO och Saco.
En utredning tar nu fram ett förslag på hur anmälningsplikten kan utformas och vilka yrken som eventuellt ska undantas. Utredningen ska vara klar 30 september.
”Det här är en främlingsfientlig reform som går helt emot de fackliga grundvärderingarna och yrkesetiken.” German Bender, utredningschef Arena idé.
Skärpta regler för sjukskrivna
Regeringens utredare vill dra tillbaka de lättnader som förra regeringen införde för sjukskrivna.
En strikt gräns på att arbetsförmågan åter ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar föreslås även för äldre och dem som kan komma tillbaka till sitt nuvarande jobb med lite längre rehabilitering.
Försäkringskassan ska inte heller behöva ange vilka ”normalt förekommande arbeten” personen förväntas klara av när de prövar arbetsförmågan.
Utredningen ska nu ut på remiss.
”Det är ett slag i ansiktet på våra medlemmar och Sveriges löntagare i stort. Ska vi återigen behöva se cancersjuka utförsäkras och tvingas ut på arbetsmarknaden? En sådan situation är oacceptabel.’’ Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels
Förslag som slår mot S finansiering
Partipolitiska lotterier bör inte förbjudas, men vissa regler bör ändras, enligt den utredning regeringen tillsatte för att utreda möjligheten att förbjuda politiska lotterier.
Även om Moderaterna också har ett lotteri är udden riktad mot de socialdemokratiska A-lotterierna som ger runt 30 miljoner i vinst till partiet årligen.
En kommitté utreder också om det ska krävas samtycke från enskilda medlemmar för att organisationer på arbetsmarknaden, alltså facken, ska få ge ekonomiskt stöd till partier, ledamöter och valkandidater.
Även detta slår mot S, då LO och några LO-förbund ger partistöd, och LO driver valkampanjer för S.
Uppdraget ska redovisas senast den 15 februari 2025.
”De vill ha nån slags förbud mot partistöd. Men vi är fria och oberoende organisationer. Att en regering ska kunna gå in och bestämma hur vi ska hantera våra medlemsavgifter, det är så främmande. Vi börjar närma oss saker och ting som inte hör hemma i ett fritt och demokratiskt land.” Susanna Gideonsson, LO-ordförande.
Här får bristen på förslag facket att se rött
Inflationskrisen
” Vi har ensamstående med barn som inte har råd att äta, vräkningar av barnfamiljer och fler som hamnar hos kronofogden. Att regeringen inte fokuserar på att hjälpa dem som har det svårast är helt fel prioriterat.” säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
Byggkrisen
”Byggbranschen befinner sig i den värsta krisen sedan 90-talet och varslen haglar. Men regeringen väljer att sitta på läktaren och gör absolut ingenting. Det är en fullkomlig skandal.” säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads
Välfärdskrisen
”Man har lämnat välfärden helt i sticket. Det är fruktansvärt att regeringen inte lyssnar på dem som jobbar i välfärden. De är i verksamheten varje dag och känner i hela kroppen hur de här besparingarna stressar sönder dem. De ser de förödande konsekvenserna för förskolan, skolan, äldreomsorgen och sjukvården.”säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal
Klimatkrisen
”Det är ju en katastrof med klimatet, en miljökatastrof. Det är bedrövligt att vi nu ökar utsläppen. Vad sänder det för signaler till andra länder när vi legat i framkant tidigare? Det är också sorgligt, inte minst för industrin och sysselsättningen att vi halkar efter i den gröna omställningen.” säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.