Byggarbetarna på Melander Bygg i Norrköping gick till jobbet som vanligt en tisdag i januari förra året. Så trillade ett meddelande in i gruppchatten – alla skulle infinna sig på kontoret efter lunch för ett möte. 

– Alla var jättefrågande. Det hade nyligen anställts en ny kille som skrivit på kontrakt och sagt upp sig från sitt förra jobb. Och vi hade så mycket att göra. Ingen trodde att det skulle komma ett besked om konkurs, säger Simon Jagerlöv, som jobbade på firman.  

”Drog i panikbromsen”

Arbetsgruppen samlades sedan i mötesrummet. 

– Det kändes som att konkursförvaltaren bara ville få ur sig det han hade gått och tänkt på. Det blev så hastigt – tre stycken i kostym kom in och kastade ut orden. De drog i panikbromsen dagen innan löning, säger Simon Jagerlöv. 

I stället betalades garantilönen ut några dagar senare. En administratör fick jobba hela natten för att se till att allt kom in till Länsstyrelsen, som ansvarar för utbetalningen. 

– Klart man blir ställd, man räknar med att man får sin lön.

Det uppstod blandade känslor bland de anställda efter beskedet. Vissa blev upprörda, andra ledsna och paffa, berättar Simon Jagerlöv.

– Alla blev tagna på sängen kändes det som. I vår bransch umgås man mycket med sina kollegor. Trivs man ihop så spenderar man ju, tyvärr, mer tid med dem än familjen. Så man förstod ju där och då att man på ett sätt kommer förlora många vänner, säger han. 

Konkurserna ökar kraftigt

Hittills i år har antalet konkurser ökat med 64 procent.

Värst drabbad är byggbranschen och företag inom hotell- och restaurang.

I byggsektorn låg ökningen på antalet konkurser på 86 procent i februari jämfört med samma månad i fjol. För hotell- och restaurang ligger siffran på 62 procent.

I vissa branscher är situationen den värsta på över ett decennium, enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UC.  

Källa: UC

”Tiden stod stilla”

Det blev inget mer jobb den dagen. I stället blev de 36 anställda tillsagda att samla ihop alla verktyg till konkursförvaltaren, som leder företaget efter en konkurs. En vecka senare hade alla fått på papper att de blivit arbetsbefriade. 

– Det var som att tiden stod stilla den sista tiden. Vi städade, plockade, käkade och spelade kort i väntan på lappen.  

Simon Jagerlöv hade jobbat på firman sedan 2018 och det sista året axlade han rollen som MB-ledamot. MB-gruppen fungerar som en länk mellan arbetsgivarna och de anställda och håller kontakt med Byggnads på regional nivå.

– Vi MB-ledamöter ska ju ha god insyn i ekonomin, men vi hade fått till oss att ekonomin såg bra ut. Om vi hade fått information tidigare hade vi kunnat vara mer förberedda för medarbetarnas skull. 

Kallade till krismöte

Simon Jagerlöv fick i all hast ringa Byggnads, som egentligen skulle ha informerats innan konkursbeskedet levererades till byggarbetarna, och kalla till krismöte.

Bara en dag senare kom beskedet att ytterligare en byggfirma i Norrköping gått i konkurs. 

– Plötsligt är det 70 snickare som ska hitta ett nytt jobb i samma stad – det är klart att det blir en konstig stämning då. Till slut får man rå om sig själv. 

Simon Jagerlöv gick på föräldraledighet i anslutning till konkursen och i höstas började han jobba på en ny byggfirma. Han trivs bra där. Dessutom får han jobba med några gamla kollegor. 

– En har nyss börjat då firman han jobbade på tidigare också gick i konkurs, en annan har börjat här efter han blivit varslad.

Hur ser du på framtiden? 

– Det är ju skakigt, det är en orolig period men det är bara att hoppas att det fortsätter att byggas och rulla in jobb, säger Simon Jagerlöv. 

Lyssna på Arbetets podd Från Golvet