– Arbetslösa, garantipensionärer, ensamstående med barn, studenter och de som lever på sjukersättning lever med mycket små marginaler. De drabbas hårdast när priserna stiger. Omvänt får de störst lättnad när inflationen nu går ner, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques efter att SCB publicerat ny statistik om inflationen.

– Samtidigt ska man ha respekt för att de här grupperna fortfarande har det svårt. Prisökningstakten sjunker, men det är fortfarande fråga om prisökningar.

Tufft år för många

Därför blir inledningen på 2024 tuff för många.

– Men i takt med att lönerna stiger, inkomstskatten sänks och räntorna viker nedåt får många hushåll det bättre under 2024.

Lönerna i Sverige stiger nu med en takt av 4 procent årligen, enligt Medlingsinstitutets senaste rapport. Det kan jämföras med 3 procent i början av 2023.

Tillsammans med sänkt inflation betyder detta att reallönerna ökar igen, även om ökningen än så länge är liten och det kommer att ta lång tid att hämta in hela den sänkning av reallönerna som skett sedan 2021, ungefär 10 procent.

”Märket hamnade rätt”

Nedgången i inflationen visar att det ”märke” (den löneökningstakt) som fack och arbetsgivare i industrin enades om våren 2023 hamnade rätt, anser IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– När vi skrev under tvååriga avtal utgick vi från att prognoser pekade på att inflationen snart skulle vända nedåt. Just så har det blivit, säger Veli-Pekka Säikkälä.

– Samtidigt bidrog tvååriga avtal till att hålla nere inflationsförväntningarna. Jag tror att Riksbanken hade höjt räntan mer om vi hade slutit ettåriga avtal.

Rensat bort räntorna

När SCB säger att inflationstakten i december blev 2,3 procent betyder det att prisökningarna i december 2023 jämfört med samma månad 2022 stannad vid 2,3 procent.

I det här måttet har SCB rensat bort räntorna och enbart sett till prisökningarna på varor och tjänster.

Inflationstakten inklusive höjda räntor på exempelvis bolån blev 4,4 procent i december 2023. Det är en kraftig nedgång jämfört med 5,8 procent i november 2023.