Fika i solen – livsvård

Gå på museum eller fika med en kompis på betald arbetstid? För de anställda på statliga myndigheten Kammarkollegiet är det full möjligt. Där har de anställda livsvård istället för friskvård, en timme i veckan.

Tanken är att de ska göra något som får dem att må bra, oavsett om det är att motionera, sitta på en parkbänk eller läsa en bok. Konceptet är hämtat från reklambyrån Panang i Falun som införde livsvård redan 2017.

Träna in semester

På det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås kan de anställda inte bara tjäna in semester, de kan också träna in den.

Den som ägnar sig åt pulshöjande träning upp till tre timmar i veckan får tillbaka 20 procent av tiden i extra semester. Som mest kan man träna in 36 minuter ledigt i veckan vilket ger 31,2 timmar extra semester på ett år. 

Starta ett band

Har du hemliga rockstjärnedrömmar, men missade att starta band i din ungdom? Då skulle du ha varit konsult på bolaget We Consulting år 2016.

I projektet musikmetoden fick anställda som aldrig tidigare hållit i instrument starta ett band och lära sig att spela på arbetstid. Bandet valde att träna in en låt av artisten Kleerup och efter fyra månader höll de en livespelning där inte bara kollegorna utan också Kleerup själv satt i publiken. 

Sikta mot toppen

Varje arbetsdag kan kännas som att bestiga ett berg. Men vissa arbetsplatser siktar mot toppen, rent bokstavligt. Att ledningsgrupper och konsultföretag ser det som cool och teamstärkande friskvård att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise, är faktiskt inte helt ovanligt.

Men även läkare, sjuksköterskor och laboratoriepersonal på Sophiahemmets IVF-grupp besteg toppen final på en friskvårdssatsning 2017. Liksom ett arbetslag på Lindbäcks husfabrik i Piteå som bytte puben mot vandringsleder när det träffades på fritiden, vilket Dagens Arbete berättat om. 

Ge hals

Att körsång är bra för hälsan visar en rad olika forskningsstudier. Allt ifrån minskad stress, till glädje och starkare magmuskler lyfts som fördelar. Sången stärker också teamkänslan och faktum är att personalkörer är tämligen utbrett.

Anställda vid allt ifrån kommuner och regioner till myndigheter och privata företag träffas regelbundet och tar sig ton, ofta med en professionell körledare. I många fall får körsången ske på betald arbetstid. Samtidigt som det bedrivs friskvård skapas även underhållning till nästa personalfest.