Det tog ett dygn för dykarna att hitta Hampus Jakobssons kropp under skogstjärnens is. I fredags åkte 23-åringen ut på det som kom att han bli hans sista uppdrag. 

Med sin grävmaskin skulle han trampa väg för skogsmaskiner över en myr, utanför Solberg, nio mil från Örnsköldsvik. Det var ett uppdrag han och hans barndomskompis fått av en underentreprenör till SCA. Tillsammans hade de båda vännerna startat sitt företag bara ett halvår tidigare.

– De satt ihop. Hade samma intresse. Hampus visste redan från början vad han ville satsa på – det som brummade. Han hade hela livet framför sig, säger hans lillasyster Hanna Jakobsson, 21, till Aftonbladet som talat med Hampus Jakobssons familj. 

Pappan: ”Var inte så där det skulle sluta”

Av oklar anledning gav marken under grävmaskinen vika. Maskinen sjönk och gled flera meter in under isen. Kompisen slog larm till räddningstjänsten som kom och sågade upp isen och påbörjade dykningar på fredagskvällen, men utan att hitta Hampus Jakobsson.

På lördagen fortsatte sökandet, då hjälpte även Missing people till och sökte efter 23-åringen med ekolod. Efter flera timmar hittade en dykare kroppen en bit bort från grävmaskinen. 

Hampus Jakobssons mamma och pappa var på plats under sökandet och hjälpte till att dra upp sin son ur vaken. 

– Då brast ju allting. Det var inte så där det var tänkt att det skulle sluta. Han hade helt andra planer. Det där var bara ett jobb de skulle göra – ett av många som de har gjort, säger pappan Peter Jakobsson, till Aftonbladet. 

Hampus Jakobsson var inte ensam om att förlora livet i arbetsplatsolyckor förra veckan.

Nio döda efter arbetsolyckor samma vecka

Under söndagen omkom även en lastbilschaufför efter en olycka på E4 i Södertälje. Lastbilen ska ha kört av vägen och voltat nedför en backe, enligt uppgifter från polisen. 

Sammanlagt dog nio personer efter olyckor på jobbet förra veckan. Det gör veckan till den dödligaste på svenska arbetsplatser på mycket länge. 

Minst fyra av de omkomna var unga med stora delar av livet framför sig. Hampus Jakobsson blev bara 23 år. Anton Runsvik, 26, var en av de fem omkomna i hissolyckan i Sundbyberg i måndags liksom has kollega i samma ålder. Och en 25-årig grekisk ingenjör dog natten till fredag av skador han fått i en olycka på Northvolt i november. Dagen innan dog ytterligare en man i en annan olycka på batterifabriken.

– Döden på arbetsplatserna måste upphöra. Alla goda krafter måste hjälpas åt och prioritera upp arbetsmiljöarbetet, ingen ska dö på jobbet, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson i början av förra veckan. 

I och med den senaste veckans många dödsolyckor kommer 2023 att bli det dödligaste året på länge när det gäller arbetsplatsolyckor. Runt 60 personer har mist livet i olyckor på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Siffran kan variera något beroende på vilka olyckor som räknas in.