Teslaaktier i fara för strejkande – så svarar IF Metall
Anställda som har jobbat på Tesla länge har tjänat miljoner på att de har fått aktier i företaget. Tesla hotar att hålla inne aktier för dem som strejkar – men facket lovar att ta strid för att medlemmarna inte ska drabbas.
I USA har Tesla hotat anställda som vill gå med i facket med att dra in den tilldelning av aktier som de normalt skulle få.
Samma hot använder Tesla nu mot de som deltar i strejken på Tesla i Sverige, något som Dagens Arbete har berättat om.
Det handlar om den bonus som serviceteknikerna erbjuds när de anställs, och som sammanlagt uppgår till mellan 6 000 och 9 000 dollar, det vill säga 62 000 – 94 000 kronor.
Den anställde får välja om han eller hon vill ha bonusen i reda pengar eller Teslaaktier.
Men vilket den anställde än väljer betalas inte bonusen ut direkt.
Först efter ett års anställning blir 25 procent av pengarna eller aktierna tillgängliga på den anställdes konto.
Därefter portioneras ytterligare 6,25 procent av bonussumman ut vid ett visst datum varje kvartal. Efter fyra års anställning är hela bonusen överförd till den anställde.
– Att aktierna blir tillgängliga kallas att de blir ”vestade”, säger en anställd vid Tesla till Arbetet.
– På mitt konto kan jag se hur mycket aktier som är vestade, det vill säga mina. Och vilket datum nästa vestning ska ske.
Strejkande blir utan
Enligt den anställde, som är servicetekniker, kommer de som deltar i strejken inte att få del av ”vestningen” nu i början av december.
– De aktier som redan är vestade får de behålla, men de som släpps kvartalsvis får de som strejkar inte tillgång till.
Om de som strejkar kommer att få tillgång till de aktier som Tesla håller inne när konflikten är över är oklart, enligt den anställde.
– Det har inte kommit besked om det.
Facket tar strid
Risken att missa aktietilldelning eller kontant bonus påverkar rimligen viljan att delta i IF Metalls strejk.
Men Tesla kan inte dra in den här förmånen för sina anställda, enligt IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.
Bonusen regleras i en bilaga till anställningsavtalet, som Darko Davidovic har gått igenom i detalj.
Bonusen betalas inte av serviceteknikernas arbetsgivare TM Sweden utan av moderbolaget Tesla, och Tesla understryker i dokumentet att den inte ska ses som ersättning för utfört arbete.
– Enligt avtalet är bonusen oavhängig arbete. Man får den så länge man är anställd. Och de som strejkar är fortfarande anställda, säger Darko Davidovic.
Enligt Darko Davidovic kommer IF Metall att driva kravet att de som deltar i strejken får sin bonus, om Tesla verkligen skulle dra in den.
– Ja, det kommer vi att göra. Jag kan informera de medlemmar som är oroliga för att de ska förlora aktieprogrammet: ”Nej, det gör ni inte. Och gör ni det så kan vi driva process för er.”
”Ett lotteri”
Hur mycket de anställda har tjänat på sina teslaaktier varierar. Enligt Darko Davidovic tilldelas den anställde alla aktier inom bonusprogrammet till den kurs som rådde vid anställningstillfället.
– Så anställs du när kursen är på topp minskar värdet av dina aktier när kursen sjunker. Har du tur är kursen i stället på botten när du anställs och då ökar värdet. Det blir lite av lotteri.
Enligt den servicetekniker som Arbetet har talat med kan anställda välja att lägga undan en del av sin lön varje månad för att köpa aktier utöver bonusprogrammet.
De pengarna hamnar i en kassa som ”köper” aktier varje halvår. Enligt Arbetets källa sker de köpen inte till den kurs som rådde vid anställningstillfället utan till den bästa kursen den månad då köpet görs.
”Tjänat miljonbelopp”
Teslas aktiekurs har svängt kraftigt. Dagens kurs kring 240 dollar är lägre än toppnivåerna på över 400 dollar hösten 2021.
Men kursen är många gånger högre än för fem år sedan. Enligt den servicetekniker som beskrivit aktieprogrammet för Arbetet har anställda som varit med sedan Tesla öppnade i Sverige tjänat miljonbelopp.
Tesla ser aktieprogrammet för personalen som viktigt för att de anställda ska engagera sig i Teslas framgång. I sin hållbarhetsrapport skriver Tesla: ”We’re all in it together”.
När anställda i USA velat organisera sig fackligt har Tesla och vd:n Elon Musk hotat att dra in deras tilldelning av aktier.
Teslakonflikten på 30 sekunder
IF Metall inledde en strejk på Teslas serviceställen och verkstäder den 27 oktober. Syftet är att få den amerikanska elbilsjätten att teckna kollektivavtal.
Flera fackförbund, främst inom LO, har varslat om sympatiåtgärder för att öka trycket på Tesla. Det handlar om allt från att inte hantera Teslabilar i svenska hamnar till att blockera postutdelning, städning och reparationer av företagets laddstolpar och verkstäder.
Tesla säger nej till avtal av princip. Företaget har inte kollektivavtal någonstans i världen.
I de flesta andra länder regleras minimilöner och villkor dock i lagen. I Sverige sker det i kollektivavtal.
Kollektivavtal är frivilligt, men facket kan vidta konfliktåtgärder för att tvinga företag att teckna avtal. Det är det som nu sker mot Tesla.
Hittills, den 27 november, deltar tio fackförbund i konflikten på något vis.