Många karismatiska män har genom tiderna lett hajpade företag, ofta i techsektorn. Minst lika många karismatiska män har lett en helt annan typ av verksamheter, mer exakt sekter.

Från Charles Manson till Jim Jones och Keith Raniere, mannen bakom NXIVM. Känner du igen deras uttalanden från vad Elizabeth Holmes eller Klarnas Sebastian Siemiatkowski sagt?

Lycka till, säger vi!

Sas detta i en sekt eller start up?

En man måste slå åtminstone ett vad per dag, annars kan han gå runt och ha tur utan att veta om det.

Rätt svar

⬇️

⬇️

⬇️

⬇️

Sekt.

Citatet kommer från Jim Jones, grundaren av Folkets tempel, sekten som till slut mördade och självmördade totalt 918 personer i Jonestown 1978. 

Jim Jones
Jim Jones, kultledaren, grundaren och pastorn av Folkets tempel

Vad jag verkligen vill ha ut av livet är att upptäcka något nytt: något mänskligheten inte trodde var möjligt.

Rätt svar

⬇️

⬇️

⬇️

⬇️

Start-up.

Elizabeth Holmes grundade företaget Theranos med löftet att via ett enkelt blodprov kunna diagnostisera hundratals sjukdomar och hälsorisker. Tekniken visade sig inte finnas, och Holmes avslöjades som lögnare. Hon sitter i fängelse i dag.

Elizabeth Holmes, Theranos
Elizabeth Holmes

En civilisation utvecklas uppåt, så att varje del av den blir mer civiliserad, mindre barbarisk. Det är i alla fall meningen, inte för att det nödvändigtvis blir så.

Rätt svar

⬇️

⬇️

⬇️

⬇️

Sekt.

Marshall Applewhite var ledare för Heaven’s Gate, en domedagssekt vars medlemmar till slut tog livet av sig. Och ja, de var också tidigt ute med webdesign och hemsidor, vars byggande drygade ut sektens budget. Applewhite var historiens första internet-Jesus, skulle man kunna säga.

Marshall Applewhite

Att komma ihåg att du ska dö är det bästa sättet jag vet för att undvika fällan att tänka att man har något att förlora. Du är redan naken. Det finns ingen anledning att inte följa ditt hjärta.

Rätt svar

⬇️

⬇️

⬇️

⬇️

Start-up. Citatet är från Steve Jobs, Apples grundare.


Att veta vad man ska göra är värdelöst utan emotionell styrka att göra vad du vet

Rätt svar

⬇️

⬇️

⬇️

⬇️

Sekt.

Keith Raniere lockade till sig många start up-wannabes till NXIVM, som lovade att utbilda framtida entreprenörer och ledare i framgångsstrategier. Tyvärr visade sig NXIVM vara en sekt och Raniere sexmissbrukare. Kändaste medlemmen var Allison Mack, en gång skådespelare i tv-serien Smallville.


För att återvända till Djurfarmen. Jag är skeptisk när jag ser sådana här grejer. […] Kom ihåg vad jag sa, djuren kunde inte se skillnaden mellan grisarna och människorna.

Rätt svar

⬇️

⬇️

⬇️

⬇️

Start-up.

Klarnas vd Sebastian Siematkowski höll nyligen en lång monolog för sina anställda om just Djurfarmen och fackförbund. Hela talet kan du höra hos Arbetet.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski
Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski.

Resultat

0-1 rätt: Klarnaut

Aj, aj, aj. Anställd eller medlem? Du har ingen aning. Du sökte framgång, men fann gemenskap i en grupp som delar dina mål. Kollegor? Nej, vi är en familj här. På nästa konferens ska chefen föreläsa om kristallhealing som ”self-empowering-strategy”.

4-6 rätt: Internet-Jesus

Det är möjligt att du har fuskat, men eftersom det har aldrig hindrat vare sig en vd eller en sektledare ger det mest bara bonuspoäng här. I framtiden är du antingen miljardär eller Cool Aid-distributör, möjligen båda samtidigt. Du gillar sannolikt yoga och mindfullness. Grattis, guru!