Ingen H&M-anställd är viktigare än familjen Perssons vinst
H&M:s dysfuktionella familjedynamik bygger på styvmoderlig behandling av anställda, skriver Arbetets ledarskribent.
Många verkar tro att den som kämpar på blir belönad.
För anställda i H&M:s butiker var det i och för sig länge sant.
God stämning, gemensamma mål och chefer som rekryterades internt fick de anställda att vilja göra det där lilla extra.
Slaktat anställdas kontrakt
Men inte längre. 2022 gjordes en omprövning av klädjättens personalpolitik vilket lett till att anställda hamnat i kläm.
I stället för att arbeta mot gemensamma mål tävlar de anställda om arbetspass. I stället för bonusar och befordningar har de fått sin arbetstid hyvlad.
För att, som HR-ansvarig uttrycker det, ”möta sina kunders behov” har butikskedjan tvingat ner anställdas arbetstidsmått. För den som drabbats väntar ekonomisk ångest – och en känsla av svek.
Efter sommaren 2023 var H&M i hamn med sin aviserade timslakt.
För Handelsnytt berättar Anne och Sussie som gått ifrån att känna gemenskap, trygghet och ansvarskänsla till sorg, håglöshet och uppgivenhet. Anne har arbetat på H&M i 35 år, Sussie i hisnande 47 år.
61 procents vinstökning hittills
Vad beror H&M:s misshandel av sin personal på? Går affärerna dåligt? Inte alls. Företaget går som tåget och vinsterna fortsätter öka, kristider till trots.
Vd:n Helena Helmersson tjänade 14,7 miljoner 2022. Resultaten för årets nio första visar en vinstökning på 61 procent jämfört med förra året.
Butikspersonalens mående och tilltro till ledningen är dock körda i botten.
Biträdande professor på Handelshögskolan Wiley Wakeman menar att förlorad lojalitet kan stå ett företag dyrt.
Känner inte anställda att de behandlas rättvist, att de har inflytande eller att deras kompetens tas tillvara kommer de inte heller vara kvar. Och de som är kvar riskerar att checka ut mentalt.
Stefan Persson är miljardär
Människor som vigt hela sina yrkesliv åt att få butikerna att funka. Som ställt upp, visat lojalitet och gjort det där lilla extra under både semestrar och julruscher. I stället för att belönas, befordras så ska de göra samma, om inte mer, men utan att veta när de ska jobba eller vad de kommer att få i lön.
Kanske har anställda varit naiva och kanske har de utnyttjats av chefer som tagit chansen att pracka på dem mer jobb.
Efter 35 år anses du nämligen ändå inte vara del av H&M-familjen. Inte ens efter 47 år. Det finns bara en handfull som ryms i den familjekonstellationen. När det väl gäller är ingen anställd viktigare än vinsten.
H&M kastar lojal personal under bussen
Och familjens överhuvud Stefan Persson må vara rikast i Sverige men han håller cirkeln tight.
Trots miljardförmögenhet anser de sig ändå inte ha råd att upprätthålla värdiga villkor för sina anställda.
Omgörningen är ett välbehövligt om än bryskt uppvaknande som konstaterar det de flesta egentligen redan vet: när det kommer till kritan är personalpolitik inte vad man säger utan vad man gör.
Och H&M, de kastar lojal personal under bussen.