Experter: Arbetsgivare bör stötta spelmissbrukare
Spelberoende likställs i dag med alkoholism. Ändå är ansvaret hos arbetsgivare oklart. Men sett till övriga regler kring rehabilitering bör spelmissbruk tas på samma allvar, säger experter till Arbetet.
Vad har egentligen arbetsgivare för ansvar när det kommer till rehabilitering vid spelmissbruk?
Frågan är inte helt enkel att besvara. Eftersom Arbetsdomstolen inte har prövat frågan finns än så länge inga juridiska skyldigheter, så som det gör vid till exempel alkoholmissbruk.
Däremot har arbetsgivaren alltid skyldighet att utreda och att sätta in insatser när anställda mår dåligt. Det säger både Arbetsmiljölagen och föreskrifter från Arbetsmiljöverket.
– Säg att du har spelat bort 200 000 kronor under natten. Hur mår du dagen efter? De allra flesta skulle vara trötta, ha ångest och uppvisa signaler på att man faktiskt inte mår bra. Då blir det en fråga för arbetsgivaren, säger Magnus Nyqvist, expert på skadlig bruk på företagshälsan Feelgood.
Kommuner måste ge vård
I januari 2018 skrevs spelproblem in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Därmed likställs spelmissbruk med andra beroendesjukdomar så som missbruk av alkohol och droger. Det innebär också att sjukvård och socialtjänst har en skyldighet att ge insatser till personer med spelmissbruk.
Men enligt behandlingsföretaget Spelfriheten är kvalitén på vården som kommunerna ger varierande. Det är bra att man erbjuder KBT, men det är bara en bit i ett stort pussel, anser Finn Stenwall, behandlingsansvarig på Spelfriheten.
– Vår ingång är alltid man måste hitta ett nytt sätt att leva. Beter man sig som en skitstövel när man spelar och sen slutar så är man bara en skitstövel som slutat spela. Tyvärr är inte socialtjänsten särskilt villiga att betala för enskilda insatser vad gäller spel. På drog- och alkoholområdet är det mer upparbetat, säger han.
De som spelar spelar mer
Ser man till statistiken så har faktiskt problemspelandet minskat något i Sverige de senaste åren. Men det som är fast i missbruk spelar mer och med större insatser. Mest beroendeframkallande är nätcasinon, poker och sportspel.
Magnus Nyqvist anser att det minsta man kan göra som arbetsgivare är att även fråga om spel när man pratar alkohol och droger med sina anställda. Han uppskattar att 90 procent av de som upptäcks med spelmissbruk också har alkoholproblem.
Sluta gå på trav på jobbet
Ett annat råd är att se över kulturen på jobbet. Går ni på travet tillsammans? Då kanske det är dags att sluta med det.
– På jobbet ger vi inte längre bort uppskattning i form av whiskeyflaskor. Det är klokt att tänka på samma sätt här. Begränsa lotterier och sociala aktiviteter som har med spel att göra.
Spelar du för mycket?
Har du problem med spel? En bra källa till stöd är stodlinjen.se. Telefonnummer dit är 020 – 81 91 00.
Du kan även registrera dig på sajten spelpaus.se. Där kan man stänga av sig från spel om pengar hos bolag med registreringskrav och licens i Sverige.