Islamistgruppen Hamas och Islamiska jihads utstuderade, förskräckliga massaker mot judar i Israel den 7:e oktober skedde i en omfattning som omvärlden inte vittnat om sedan Förintelsen. Ett terrordåd som både rivit djupa sår och skapat nya för den judiska befolkningen.

Över 1 200 civila mördades och över 200 har tagits som gisslan, som i skrivande stund ännu inte frisläppts.

Det är den blodigaste attacken som ägt rum på över 50 år.

Israels regering, med Benjamin Netanyahu i täten, har förklarat krig mot Gaza som hämndförklaring. ”Vi slår dem till döds, vi ska ge dem hämnd för denna svarta dag” sade han.

Israels försvarsminister Yoav Gallant gjorde följande uttalande på en presskonferens: ”Jag har beordrat en fullständig belägring av Gazaremsan. Det blir ingen el, ingen mat, inget bränsle, allt är stängt. Vi kämpar mot mänskliga djur och vi kommer att agera därefter.”

Det är en etnisk rensning som pågår, en folkdrivning.

Hittills har över 6 000 palestinier dödats, varav 2 000 av dessa är barn. Över 9 000 bostäder har bombats och över 400 000 av Gazas två miljoner invånare har tvingats lämna sina hem och bege sig söderut mot gränsen till Egypten.

Det är en etnisk rensning som pågår, en folkdrivning.

Krig är alltid symptom på djupare, historiska motsättningar, och så länge man nonchalerar vad grundorsaken är, så kommer våldsspiralerna att fortskrida, utan några som helst hållbara fredliga lösningar i sikte.

Här är det av yttersta vikt att påpeka dels att konfliktförhållandet mellan Palestina och Israel inte är jämbördigt (Israel är en av världens mäktigaste militärmakter), dels att grundkonflikten bottnar i Israels ockupation och kolonisering av palestinsk mark, liksom apartheidpolitik gentemot palestinier som pågått i decennier.

Enormt hyckleri från Sveriges regering

Mitt i denna brutala våldsupptrappning väljer Sveriges regering att vidta två åtgärder som avslöjar ett enormt hyckleri, och jag vet inte vilket av dessa som är värst.

Det första handlar om att regeringen väljer att pausa utvecklingsbiståndet till Palestina, för att man inte längre litar på palestinska myndigheter.

Tydligen verkar regeringen inte heller lita på Sida, som sedan flera år granskar allt bistånd till Palestina in i minsta detalj, just för att säkerställa att inga medel skall hamna i händerna på Hamas eller annan terrororganisation.

Då blir det en ren och skär signalpolitik.

Ett slag i luften.

Något som aldrig kommer slå undan benen på Hamas, om man nu verkligen var övertygad om det.

Barnen i Palestina kommer få betala det högsta priset

Däremot kommer det att slå hårt mot Palestinas civila. Flera kommer att dö – antingen av svält eller av bombningarna. Barnen i Palestina kommer få betala det högsta priset.

Därtill bidrar stoppandet av utvecklingsbiståndet att skapa höga risker för en grogrund för extremism.

Tysta som möss kring Erdoğan

Däremot blir samma regering tysta som möss när Sveriges Nato-kompis, Turkiets president Erdoğan, öppet och tydligt i det turkiska parlamentet säger att Hamas inte är en terrorgrupp, utan ”befriare”.

Rimligen borde regeringen offentligt kritisera Turkiets president Erdoğans uttalande, om de nu skall hålla en konsekvent linje. Men nej, varken Ulf Kristersson eller Tobias Billström lär göra det, uppenbarligen av hänsyn till det känsliga läget i Natoprocessen.

Detta talar sitt tydliga språk.

Å ena sidan fördömer regeringen islamistiska Hamas och vill utvisa alla som hyllar dem, å andra sidan ämnar man alliera sig med en Hamas-vänlig despot, ja, till och med anpassa Sveriges antiterrorarbete efter dennes påtryckningar.

Erdoğan kritiserar å ena sidan Israel i skarpa ordalag för förstörelse av viktiga anläggningar i Gaza (som exempelvis gudstjänstlokaler, sjukhus och skolor), samtidigt som Turkiet gör detsamma i norra och östra Syrien.

Ideologiska rötter i nazismen

Det andra handlar om regeringens bekämpning av antisemitism. Det är en viktig kamp att ta, och det säger jag inte pliktskyldigt. Många tycks leva i tron att antisemitism upphörde efter andra världskrigets slut 1945.

Många tycks än idag – trots massiva utbildningsinsatser – inte alls begripa att Förintelsen är det judiska folkets största trauma och att Hamas’ attentat påminde om den historiska förföljelsen av judar.

Antisemitismen är den äldsta formen av rasism

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att antisemitism aldrig handlar om judar; det handlar alltid om majoritetssamhällets myter och fördomar om den judiska minoriteten. Antisemitismen är den äldsta formen av rasism, och det förekommer mycket antisemitiska tendenser bland annat i Bibeln.

Tidskriften Expo har utförligt beskrivit hur antisemitism och islamofobi eskalerar i spåren av krigföringen i Gaza. Det har inträffat förut att hatbrott med antisemitiska motiv ökar, och att det finns tydliga kopplingar till händelseutvecklingen i Israel-Palestina. Likaså växer den redan utbredda islamofobin i Sverige och i Europa ytterligare.

I svensk media har det rapporterats om flera vittnesmål om hur många väljer att dölja sin judiska identitet, till exempel genom att inte bära davidsstjärnan eller tala hebreiska offentligt. Detta sker på grund av rädsla för hot och hat, trots att man inte har något med konflikten att göra.

Regeringen har med anledning av den ökade hotbilden mot judar i Sverige under ett extrainkallat sammanträde beslutat om stärkt stöd för Judiska Centralrådet på tio miljoner kronor.

Det är en mycket betydelsefull åtgärd.

Problemet är bara det att Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas regeringsunderlag heter Sverigedemokraterna och det är ett parti med ideologiska rötter i vit makt-miljön.

Som Israel menar är ett parti med ”nazistiska rötter”.

Antisemitismen är grundläggande i Sverigedemokraternas DNA.

Mot den bakgrunden blir det provocerande när statsministern hävdar att han tycker sig se ”ett slags importerad antisemitism”, samtidigt som flera ledande företrädare inom SD gång på gång uttryckt antisemitiska uppfattningar.

Antisemitismen är grundläggande i Sverigedemokraternas DNA.

Exempel: partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt var engagerad i en skinheadrörelse i slutet av 1990-talet, umgicks med nazister som sparkade döda får och låtsades som om de var judar.

Regeringens utsedde representant för OSSE, Björn Söder, har upprepade gånger hävdat att samer och judar inte kan vara svenskar.

Göteborgs ledande SD-politiker, Jörgen Fogelklou, kopplades till kontot ”Afghan” på diskussionsforumet Flashback, där han mellan 2010 och 2011 spred grovt hat mot politiker, invandrare och judar.

Ingen av dessa har tagit avstånd från sina ageranden. Men av Kristerssons uttalande verkar kampen mot antisemitismen bara bli intressant så fort muslimer kommer in i bilden.

Måste synliggöras

Som sagt, jag vet inte vilket av dessa som är värst. Men en sak är säker.

Det finns ett enormt hyckleri i båda, och det gör mig illamående. Men hur obekvämt det än är för min personliga del, så måste detta hyckleri synliggöras.

Det är inte trovärdigt att fördöma Hamas, om man heller inte förmår att fördöma Erdoğan. Och det är heller inte trovärdigt att ta kampen mot antisemitism, om man heller inte tar kampen mot Sverigedemokraterna.