Jobb varenda helg – så löser Ydre kommun skärpta regler för dygnsvila för personal i hemtjänsten
I Ydre kommer 18 medarbetare inom äldreomsorgen att enbart arbeta helg från den 15 oktober. En av dem är undersköterskan Belinda Tollemark. De nya tjänsterna gör att kommunen kan möta de skärpta reglerna för dygnsvila.
För undersköterska Belinda Tollemark och de ytterligare 17 anställda som sökt och fått de sprillans nya helgtjänsterna i östgötska Ydre kommun, handlar det inte om arbete någon helg då och då.
Inte ens om varannan. De ska jobba varje helg, förutom på semestern.
I gengäld kortas arbetstiden. En heltid motsvaras av 27,5 timmar i stället för 37. De 18 helgtjänsterna fördelas mellan äldreboende, särskilt boende och hemtjänst.
Helgtjänst efter 10 år
Belinda Tollemark har jobbat i Ydre kommun sedan 2013, de senaste åren som tillsvidareanställd undersköterska på Solängens äldreboende. Hon har haft ett ”vanligt” schema där hon tjänstgjort dag och kväll samt två helger av fem.
– Jag älskar mitt jobb och min arbetsplats. Samtidigt har jag bestämt mig för att studera till socionom. För mig passar det här i livet just nu, då kan jag studera på heltid och behöver inte ta studiemedel.
Helgtjänster innebär 18 timmars ob i veckan. Tillsammans med arbetstidsförkortningen blir de därmed i praktiken kommunens högst avlönade för dessa yrkesgrupper.
Hon är lite orolig för om hon ska orka. Dessutom blir det inte särskilt mycket tid över till socialt umgänge. Samtidigt, säger hon, är det en relativt begränsad tid i livet. Hon planerar också att studera en hel del hemifrån.
– Jag vet flera som kommer att kombinera helgtjänsterna med studier. Men jag vet också att det finns någon som egentligen är pensionär men som känner att det finns ork till en heltid när den är på färre timmar.
11 timmars dygnsvila
För arbetsgivaren löser de nyinrättade tjänsterna den brist på personal som tidigare funnits under helger. Det är också ett sätt att möta de skärpta kraven på dygnsvila som träder i kraft den 1 oktober.
Tillskottet av helgtjänster leder också till att de delade turerna, som tidigare funnits under helgerna, helt försvinner.
– Nu får vi fler huvuden och kan lösa flera knutar. Vi ser inte reglerna om dygnsvila som något separat, utan som en del av heltidsresan, säger Jarl Edlund, som är projektledare för Ydres heltidsresa samt den som håller i implementeringen av helgtjänsterna.
Stopp för delade turer
Från Kommunals sida ser man också positivt på de nya tjänsterna.
– Det ökar valfriheten. Ingen har tvingats till att uteslutande jobba helger, det har varit särskilda tjänster som folk har fått söka, säger Ann-Sofie Fridlund, ordförande för Kommunal i Ydre.
Hon är särskilt nöjd över totalstoppet för delade turer.
– Vi är en liten kommun och många pendlar från exempelvis Tranås och Eksjö. Då hinner man inte åka hem under en paus på tre timmar som det har varit under helgerna. Man går mest och väntar. Det blir väldigt långa pass. Att det nu försvinner helt tycker medlemmarna är jättebra.
Mycket ob-tillägg
Medarbetare på ”vanliga” tjänster kommer fortsatt att arbeta två helger av fem. Helgtjänsterna behåller normalt ob-tillägg, vilket för dem innebär 18 timmars ob i veckan.
– På så vis blir helgtjänster i praktiken kommunens högst avlönade för dessa yrkesgrupper inom äldreomsorgen, säger Jarl Edlund.
Helgtjänsterna kommer att leda till viss överkapacitet av arbetskraft under dagtid i veckorna, men det ska kommunen lösa genom att schemalägga den ordinarie personalen på så kallade resurspass. Det ska minska behovet av timvikarier.
Fler kommuner än Ydre har gjort, gör eller planerar försök med helgtjänster. Däribland Sundsvall, Lekeberg, Laholm, Sävsjö, Götene och Olofström. Veckoarbetstiden för en heltid varierar kommunerna emellan, från 30 timmar till 26.
Fakta: Helgtjänsterna i Ydre
18 helt nyinrättade tjänster inom äldreomsorgen i Ydre. En heltid motsvarar 27,5 timmar/vecka i stället för 37 timmar. Det innebär tre pass om 9 timmar vardera. De fördelas antingen på fredag, lördag och söndag eller på lördag, söndag och måndag.
Varannan helg kommer helgmedarbetaren att arbeta kväll, varannan helg dag. Den halvtimmes arbetstid som blir över varje helg kommer att samlas ihop för ett två timmar långt apt-möte var fjärde vecka. Då förväntas helgmedarbetarna att närvara, trots att apt-mötet sker en vardag.
Källa: Ydre kommun
Fakta: Skärpta regler för dygnsvila
EU har krävt att Sverige från den 1 oktober börjar följa EU:s arbetstidsdirektiv om elva timmars vila per dygn, mellan arbetspassen. EU har riktat kritik mot att det i många svenska kollektivavtal har funnits skrivelser om undantag. I praktiken har dessa ”undantag” snarare varit regel, särskilt inom vård och omsorg.
Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har därför förhandlat om kollektivavtalet för att nå upp till kravet från EU. Det innebär att många arbetsgivare gör omtag på sina schemaläggningar.
Förändringarna har mötts av stora protester, inte minst från brandmän och personliga assistenter som ofta har dygnspass (där vila/ sovande jour då ingår).
Protesterna ledde till att undantag för personal inom räddningstjänst och LSS ska kunna göras. Men då krävs dispens hos en central arbetstidsnämnd/särskild MBL-förhandling.
Källa: SKR, Kommunal