Ofta får hon frågan vad hon ska göra sedan.

– Jag tror många ser servitörsjobb som något man gör tills man har hittar ett riktigt jobb. Men de förstår inte att det är mycket mer än att bära ut tallrikar, säger Evelina Fäldt.

Hon gillar mötet med gästerna, att hela tiden träffa olika människor.

– Jag tycker om gäster som vågar be om hjälp och tro på mig som servitris, till exempel för rekommendationer om mat eller dryck. 

Och svaret på vad hon ska göra sedan är att hon ska vara kvar i yrket och utvecklas. Avsluta sommelierutbildningen hon påbörjat. På lång sikt kanske driva egen restaurang.

Panikköpte avokado

För henne är jobbet heller bara inte ett yrke – utan även en tävlingsgren. I början av september tog hon guld i yrkes-EM i Polen.

I konkurrens med 20 andra tävlande inom servering bedömdes hennes arbete i tre dagar. Hon skulle klara helheten i att vara bartender och att servera såväl finmiddag som en enklare måltid.

Inbakat fanns mindre uppdrag som att skära en ananas på tjusigt sätt eller göra två cappuccinos med likadana mönster i mjölken. 

De flesta uppgifterna kände hon till innan. Andra kom som en överraskning, som när hon fick veta att hon nästa dag skulle göra räksallad med avokado.

– Då blev det lite panikköp av avokado kvällen innan, så jag kunde träna på hotellrummet.

Varför vann du?

­– Det är svårt att säga själv att jag är bäst på något, men jag har tränat jättelänge och är duktig på att hålla huvudet kallt i stressiga situationer.

EM var hennes sjätte tävling i yrkesskicklighet.

– Det är kul att mäta sig med andra yrkesskickliga personer och att få träffa andra som brinner lika mycket för yrket som jag gör. 

Evelina Fäldt ler och visar stolt upp sin flyga som hon har på sig.
– Jag tror många ser servitörsjobb som något man gör tills man har hittar ett riktigt jobb. Men de förstår inte att det är mycket mer än att bära ut tallrikar, säger Evelina Fäldt.

”Vi får världen att snurra”

Men att hon alls hamnade i branschen var en slump. Hon bad studievägledaren i högstadiet att lägga alla praktiska utbildningar i en hög – och drog en. Det blev restaurang och livsmedel.

– Det kunde inte ha blivit bättre, säger hon åtta år senare.

Hon tror att arrangemang som yrkes-EM ökar ungdomars intresse för att välja en yrkesutbildning.

– Det tycker jag är jätteviktigt för det är fantastiska utbildningar som man kommer långt på. Jag tycker att det lyfts väldigt bra i tävlingarna, att det finns så många yrkesskickliga människor som får världen att snurra – inte bara i mitt yrke, utan även till exempel plåtslagare och folk i vården.

Yrkes-EM

Yrkes-EM ordnas vartannat år. Deltagarna får vara max 25 år gamla.

I år tävlade 600 personer från 32 länder i 42 yrken. Tävlingen hölls i Polen.

Sveriges yrkeslandslag hade 22 tävlande i 18 yrken.

Kocken Love Dahl tog silver och lastbilsmekanikern Emil Didriksson brons. Ännu ett svenskt brons gick till Lisa Viklund och Emilia Friberg som tävlade i entreprenörskap.