Långa arbetsdagar utan ledighet för thailändska bärplockare: ”Brister hos flertal företag”
Tusentals thailändare plockar just nu bär i svenska skogar. Arbetsdagarna är långa och bärplockarna har inga lediga dagar.
Fjolårets bärsäsong fick ett kaotiskt slut. Hundratals thailändska gästarbetare anmälde att de utnyttjats i de svenska bärskogarna och tvingats åka hem skuldsatta.
En brottsutredning om människoexploatering pågår fortfarande.
Årets bärsäsong är i full gång. Just nu befinner sig runt 5 400 thailändska plockare i landet.
– I det stora hela ser det ut som förra säsongen. Det återkommer brister hos ett flertal företag på ett flertal områden, säger Eva Norlin, koordinator mot människohandel i region Nord.
– I vissa fall är det värre än vad jag har trott. Då är det att vi ser indikationer kopplade till exploatering som vi är bekymrade över.
Kommunal kollar bärföretag
De thailändska bemanningsföretag som tar hit plockare har hängavtal med Kommunal.
Berit Forsgård, fackförbundets bärsamordnare för mellersta Norrland, har varit ute på flera skyddsronder hos bärföretagen.
– I år har det varit lugnt faktiskt, jag tror att företagen satt ned foten mycket, säger hon.
– I fjol var det mycket mer konstigheter, med bärplockare som själva fick stå för bensinen och betala 1 500 kronor i månaden för sophämtning.
”Börjar få upp gluggarna sina”
Kommuner och tillsynsmyndigheter har blivit mer aktiva.
Berit Forsgård tror att uppmärksamheten kring bärplockarnas villkor har skapat en större medvetenhet.
– Jag tycker det är positivt att myndigheterna börjar få upp gluggarna sina. Det är vad vi har försökt få till, intresset har inte varit det bästa alla gånger, säger hon.
Samordnaren Eva Norlin instämmer.
– Jag upplever att i år är alla instanser lite snabbare på bollen, det finns ett stort gensvar från kommunerna.
Långa arbetsdagar – varje dag
Samtidigt jobbar bärplockarna fortfarande långa dagar, sju dagar i veckan.
– Enligt kollektivavtalet är det 40 timmars arbetsvecka. Det är något vi har tagit upp med arbetsgivarna, men de säger att plockarna blir förbannade om de inte får vara ute och plocka bär, säger Berit Forsgård på Kommunal.
Att bärplockarna vill arbeta så mycket som möjligt är välkänt. Men det hänger ihop med att de skuldsätter sig för att kunna resa till Sverige, säger regionkoordinator Eva Norlin.
– Det kan inte vara upp till en enskild fattig risbonde från Thailand att reglera sin egen arbetstid. Det är klart att de är desperata att kunna åka hem med vinst och vill jobba.
Bärsäsongen pågår till början av oktober. Lönen betalas ut först efter hemkomsten till Thailand.
– Huruvida de får betalt eller inte kommer vi inte att veta innan de återvänt hem, säger Eva Norlin.
Så lite tjänar en bärplockare
Via avtal får bärplockare en garantilön som säsongen 2023 uppgår till runt 24 000 kronor i månaden.
Men mycket av garantilönen äts upp av kringkostnader. För flygbiljetter, tillstånd samt två månaders mat och boende i Sverige betalade bärplockare i fjol mellan 33 000 och 38 000 kronor. Det gör att garantilönen ger ett överskott på 13 400–8 566 kronor, för två månaders jobb utan lediga dagar.
Samtliga bärplockare arbetar på ackord. Om de plockar mer till ett värde som överstiger garantilönen ska de få mellanskillnaden. Men att plocka så mycket kräver en massiv arbetsinsats som få når upp till.
De thailändska bärplockarna har konkurrerat ut extraknäckande svenska plockare och, i hög utsträckning, så kallade friplockare från Östeuropa som reser till Sverige visumfritt. Parallellt med, och delvis som ett resultat av den utvecklingen, har priset på blåbär sjunkit. Under 1980-talet fick plockare runt 60 kronor i dagens penningvärde för ett kilo. I dag ligger priset runt 15 kronor kilot.
Även om det svenska bärföretaget sköter sig kan de thailändska plockarna bli blåsta på lönen. Svenska företag betalar ersättning till de thailändska bemanningsbolag som är plockarnas arbetsgivare. Det finns många vittnesmål om att dessa bemanningsbolag betalat ut felaktiga löner – eller inga löner alls.
Källor: ETI Sverige, Dagens Arena