En samhällsgiftig cocktail i byggsektorn
Arbetet och Byggnadsarbetaren kan avslöja hur facken på grund av hot och våld inte kan besöka vissa byggen längre. Situationen lär bli än värre nu när byggkrisen drabbar Sverige, skriver Arbetets tf politiska redaktör.
Det snabbaste sättet att hitta till det svenska skuggsamhället – till kriminalitet, exploatering och svartarbete – är att skrapa på ytan i byggsektorn.
Arbetet och Byggnadsarbetaren har kunnat avslöja hur hot och våld från entreprenörer på svenska byggen blivit så svåra att facken inte längre granskar och besöker vissa arbetsgivare.
Det handlar om rena fall av misshandel och om personer som står och väntar utanför barnens förskolor. Allt för att skydda kriminella verksamheter.
Även Arbetsmiljöverkets inspektörer är drabbade. I Värmland ska en tjänsteman ha ”sprungit för sitt liv”.
Blinda byggföretagare
Att arbetslivskriminaliteten är ett särskilt stort problem i byggbranschen är känt sedan länge. Historiskt har byggen blivit ekonomisk bas för både maffior i USA och Italien liksom för den japanska Yakuzan.
Att situationen tillåtits urarta i Sverige, där regering efter regering pratar sig högröda om åtgärder mot kriminaliteten, är därför särskilt förvånande men kan spåras till ett antal svenska strukturproblem.
Reglerna för den svenska arbetskraftsinvandringen, där arbetsgivaren i praktiken äger makten över din vistelse i Sverige och med samma makt kan utpressa varje arbetstagare med hot om uppsägning, bidrar till exploatering bland bärplockare, nageltekniker och byggjobbare.
På det dras svenska byggen med långa led underentreprenörer där ingen tycks känna helhetsansvar. Prispress lockar fram oseriösa aktörer när leden uppåt söker billigast möjliga lösningar.
Det tror Byggföretagens Claes Thunblad förvisso inte på.
”Om du har hundra företag i sju led eller lika många medarbetare i ett eller två led – jag har svårt att se att det gör så stor skillnad.”
Man undrar faktiskt om han är blind.
Byggkrisen förvärrar
Naturligtvis gör det skillnad för kontroll och insyn om du har 100 chefer och företagare i lika många led i stället för en eller två. Ansvaret är tydligt och underlättar inte minst den fackliga organisering som ofta skyddar i yrkesvardagen.
Det är en farlig utveckling för hela landet om seriösa byggföretag blir beroende av kriminella underentreprenörer. Det duger inte att titta åt ett annat håll för att bevara en vinstmaximerande modell.
Inte när konsekvenserna är så tydliga. Och än värre lär det bli.
Dagens Industri kunde i veckan rapportera att 1 400 byggföretag riskerar att gå under i den svenska byggkollapsen som följt i inflationens och räntehöjningarnas spår.
Med kristider väntar ännu mer prispress, och därmed också skumraskaffärer.
I våras kallade bostadsminister Andreas Carlson byggbranschen till ett krismöte. Resultatet av det mötet har ingen hört talas om.
Om regeringen inte agerar överger den inte bara byggbranschen till konkurser och stålbad, den tillåter dessutom det som blir kvar att bli en motor för kriminaliteten.