Rättegång inledd om exploatering av barnflickor: ”Arbete 24 timmar om dygnet”
Kameraövervakade ända in i sovrummet. Arbete dygnet runt. Åtalets bild av barnflickornas villkor hos krogprofilens familj är mörk. På måndagsmorgonen började rättegången om människoexploatering.
En västsvensk krogprofil och hans fru sitter på de åtalades plats i Göteborgs tingsrätt när en ovanlig rättegång om människoexploatering startar på måndagsmorgonen.
De är båda åtalade för exploatering av en barnflicka som arbetat hos dem i ett par år. Kvinnan är även åtalad för exploatering av en barnflicka som var hos dem en kortare period.
– De har exploaterat henne i arbete under uppenbart orimliga villkor, säger åklagaren Thomas Ahlstrand om en av barnflickornas situation när rättegången börjat.
– Arbetstid 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan. Ytterst begränsad och sporadisk sammanhängande ledighet beroende på arbetsgivarens godtycke, beskriver han hur villkoren ska ha sett ut.
Han menar att de åtalade har vilselett kvinnan samt utnyttjat hennes utsatthet som invandrad, fattig och okunnig om svensk arbetsmarknad.
Nekar till exploatering
– Hon förnekar brott, säger den åtalade kvinnans försvarare, advokat David Bardavid, om hennes inställning till anklagelserna om människoexploatering.
Han säger att hon har anställt de målsägande som au pairer, men tillbakavisar anklagelser om utnyttjande och vilseledande.
Mannen företräds av advokat Fredrik Ungerfält som säger att även han förnekar brott.
De åtalade kommer att få utveckla sin inställning längre fram under rättegången, som fortsätter tills på torsdag. Efter lunch på måndagen pågår ännu åklagarens sakframställan.
“Arbete 24/7 i vårt kontrakt”
Enligt åklagaren har barnflickorna fått tillstånd att arbeta i Sverige genom att det åtalade paret lämnat falska uppgifter till myndigheterna.
De ska ha uppgett för Migrationsverket att den första kvinnan skulle jobba som kallskänka med kollektivavtalsenliga villkor, den andra enligt ett au pair-kontrakt med max 25 timmars jobb i veckan.
– Nu är ju min uppfattning att villkoren inte var sådana som de framställdes i handlingarna, säger Thomas Ahlstrand.
Han lutar sig bland annat mot meddelanden som den åtalade kvinnan ska ha skickat om arbetsvillkoren.
Till kvinnan med au pair-kontraket ska hon bland annat ha skrivit: ”Vårt kontrakt, mellan oss, är som du redan vet arbete 24/7”. Meddelandet avslutas med en skrattande emoji.
Krav på att stanna tre år
I förhör som redovisas i förundersökningen berättar kvinnorna att de kameraövervakats ända in i sovrummet.
I rummet ska även uppdragsgivarnas små barn ha funnits. Den första barnflickan uppger att hon hade hand om dem också nattetid. ”Jag fick göra i ordning mjölk tre-fyra gånger per natt”, har hon sagt i polisförhör.
Den andra barnflickan gick till polisen efter tio dagar i Sverige. Hon hade då lämnat de åtalades hem i tofflor och pyjamas. Hon uppgav bland annat att hon hade fått ett kontrakt som sa att hon skulle bli skyldig familjen 20 000 kronor om hon inte stannade i tre år.
Rättegången är ovanlig. Lagen om människoexploatering infördes 2018 men har använts väldigt lite. För fällande dom ska det bevisas att någon genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation har exploaterat en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri.
Arbetet kommer vara på plats under de kommande dagarna och rapportera från rättegången.