Christian och 19 000 andra i väntan på svar om studiestöd från CSN: ”Det drabbar hela familjen”
Snart börjar Christian Lilliehöök sin utbildning. Men han och drygt 19 000 andra väntar fortfarande på besked från CSN om de får något omställningsstudiestöd.
På söndag kväll tar tvåbarnspappan Christian Lilliehöök tåget från Skåne upp till Stockholm. Dagen därpå är det nämligen introduktion på den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen till teknisk informatör som han har sökt och kommit in på.
– Den är mest på distans, men det ingår några träffar på plats.
Allt det praktiska är färdigt. Christian Lilliehöök känner att han behöver ta sig vidare i arbetslivet och har fått tjänstledigt i ett år från sitt kontorsjobb på Mercedes Benz i Malmö. I sommar har han ägnat flera veckor åt att introducera sin vikarie.
– Jag är ett skolexempel för att beviljas omställningsstudiestöd, om man läser alla regler. Ändå har jag fortfarande, i veckan innan min utbildning börjar, inte fått svar från CSN.
Stor osäkerhet
Det är en stor osäkerhet och det drabbar hela familjen, säger Christian. Just nu har han fortfarande betald semester. Men från och med måndag är det noll kronor in på kontot.
– Jag låg på låset och ansökte enligt konstens alla regler vid midnatt när CSN öppnade systemet den 1 april. Jag vill inte anklaga handläggarna, de gör säkert vad de kan utifrån förutsättningarna. Men någon trygg omställning, det är det verkligen inte.
Del av las-överenskommelsen
Omställningsstudiestödet klubbades igenom av förra regeringen och sjösattes hösten 2022. Det är en del av den så kallade Las-överenskommelsen som även innebär förändringarna i turordningsreglerna vid uppsägning och som förhandlades fram av arbetsmarknadens parter.
Tanken med omställningsstudiestödet är att underlätta för vuxna i arbetslivet att stärka och bredda sin kompetens för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.
22 000 har sökt
Inför hösten har ungefär 22 000 personer ansökt om stödet, meddelar Stefan Tärnhuvud som är pressekreterare på CSN. Vid dags dato har cirka 2 900 av dem fått besked, varav 660 har fått stödet beviljat.
– Att 19 000 fortfarande väntar är vi såklart jätteledsna för. Det har kommit in betydligt fler ansökningar än vad någon trodde på förhand och vi har inte resurser för att möta det trycket. Vi har flyttat om personal och effektiviserat och även bett regeringen om mer pengar för att anställa fler handläggare, säger Stefan Tärnhuvud.
Inga extra pengar
Regeringen avslog dock detta i vårbudgeten, vilket många riktat kritik mot. Därför meddelar Stefan Tärnhuvud att den som sökt inför hösten tyvärr kan behöva ställa in sig på att svar kan dröja. Handläggarna på CSN jobbar nämligen fortfarande med ansökningarna som kom in förra hösten. Då ansökte 23 500 personer. Av dessa har cirka 15 300 personer fått besked, varav 2 665 beviljat.
Och bakom varje siffra finns en människa. Som Christian Lilliehöök och hans ekonomiska oro. I telefon från villan på den skånska landsbygden beskriver han stressen kring höga elpriser, stigande räntor, två bilar, barn och andra fasta kostnader. Det är en situation som många kan känna igen sig i.
– Som tur är har min fru fast jobb som lärare. Men vi klarar oss inte på en lön. I våras tog vi banklån för att installera solceller på huset, men fick avboka det samma vecka som installatörerna skulle komma. Det är från det lånet jag får plocka nu.
Satt uppe vid midnatt
Sofia Arkelius i Spånga norr om Stockholm har en liknande historia. Hon satt också uppe vid midnatt den 1 april. Nu har hon tagit tjänstledigt från sitt jobb som sjuksköterska, sökt och kommit in på specialistutbildning till distriktssköterska på Karolinska institutet.
– Jag ringde CSN senast i dag, hela våren och sommaren har jag mejlat massor av gånger. I dag fick jag veta att de inte ens har hunnit påbörja min ansökan. De kunde inte ens svara om jag kommer få besked innan jul.
Oro för huslånen
Ändå kommer även Sofia Arkelius att börja studera. Hon bor i villa med sambo och två barn och oroar sig för huslånen, som ska förhandlas om i oktober.
– Jag kommer jobba extra som sjuksköterska på kvällar och helger, via ett bemanningsföretag. Det kommer innebära att studiestödet blir mindre, om jag väl får det. Men vi klarar oss inte ekonomiskt annars.
Specialistutbildningen är dock, precis som Christian Lilliehööks utbildning, på heltid och krävande.
– Det kommer att bli väldigt tufft att kombinera heltidsstudier med jobb och barn. Det är inte så här det skulle fungera. Vi får väl se om jag överlever fram till november så där, säger Sofia Arkelius.