Turister på Årsunda strandbad

Förut fanns det semesterbostäder för Sandviks tjänstemän och en koloni för arbetarbarn vid Storsjön. På slutet av 70-talet etablerades en camping.

– Man blir fast, vet du. Första gången jag kom hit var det som en dröm, säger Cristian Salas och slår ut med handen mot vattnet.

Han och familjen har slagit upp tältet bara några meter från Storsjön. Campingen heter egentligen Årsunda strandbad, men i folkmun kallas den över två kilometer långa sandstranden för Gästriklands riviera.

– Solnedgångarna är fantastiska här. Det känns inte som att man är i Sverige. Jag bodde i Miami i två år, det känns som där, säger Cristian Salas.  

Boende på Campingen Årsunda strandbad
Chilenaren Cristian Salas och Dalakullan Hanna Cavanagh träffades på en lyxkryssare.

En sommartradition

Innan han slog sig ned i Hofors och tog anställning på knäckebrödsfabriken hann chilenaren Cristian Salas se världen. Kockyrket gav jobb på en lyxkryssare. Ombord mötte han den stewardess från Dalarna som kom att bli livskamraten. 

Familjen har vuxit med sönerna Natanael och Milo. Och tältandet har blivit en sommartradition. 

– Det finns så många campingar men jag vill ha den här närheten till vattnet, säger Hanna Cavanagh, i dag grafisk designer och extraknäckande bibliotekarie.  

Medan han pratar om kändisar och kungligheter han serverat plockar Cristian Salas fram campingköket. Det ska grillas. I dag igen. 

– Nu är han i sitt esse när han får laga mat, säger Hanna Cavanagh. 

Helena Ahlström semestrar på Årsunda strandbad, Gästriklands riviera vid Storsjön
”Stanna inte för länge här, då kan man bli fast hela livet”, säger Helena Ahlström.

Präglad av Sandvik

Årsunda strandbad ligger några kilometer söder om Sandviken. Som det mesta häromkring har dess historia präglats av ortens största arbetsgivare. 

I mitten av förra seklet fanns semesterbostäder för Sandviks tjänstemän vid strandens ena hörn. I det andra hörnet låg kolonin som verkstadskoncernen drev för arbetarbarnen. 

Emma Witt och Alma Åslund badar
Emma Witt och Alma Åslund har precis gått ut lågstadiet. Sommarlovet firar de helst på stranden.

När charterturismen slog igenom slutade Sandvik engagera sig i personalens ledighet. Kommunen tog över de befintliga anläggningarna, byggde ut med campingplatser och restaurang. Först stod Folkets hus för driften, därefter privata aktörer. 

2008 såldes verksamheten till den nuvarande ägaren. Samma år kom Helena Ahlström hit.

– Stanna inte för länge här, då kan man bli fast hela livet, säger hon.

Tonen är rå på det här stället, men hjärtlig. 

Helena Ahlström
Bouleturnering på å Årsunda strandbad, Gästriklands riviera vid Storsjön
Varje lördag samlas ett gäng för bouleturnering. Majoriteten är åskådare.

Kallar sig långliggare

Sommaren är förstås högsäsong. Men Gästriklands riviera har gäster året om. Helena Ahlström och de andra kallar sig långliggare. Och under sommarmånaderna samlas de varje lördag för bouleturnering.  

– Vi har nog bara missat någon enstaka gång på alla år, säger hon.

– Det kan vara 40 pers här, tio som spelar och resten som sitter och kommer med spydiga kommentarer. Det är vi bra på. Tonen är rå på det här stället, men hjärtlig. 

Långliggarna Helena Ahlström och Ove Lindberg har sin husvagn på Årsunda strandbad året runt.

Små dammoln stiger där kloten dunsar i gruset. Solen gassar. Någon plockar fram en immig ölburk ur kylväskan. 

– Det är viktigt att dricka mycket när det är varmt, säger han och nickar.   

Långliggarna har det ombonat. Trädäcken utanför husvagnarna har staket, trädgårdsdekorationer, krukväxter i amplar. Att hitta till Helena Ahlström är lätt. Den rosa Chevrolet Impalan som står utanför fångar blicken. 

– När jag var liten sade jag att jag skulle ha en rosa cab när jag blev vuxen. Nu är jag tydligen vuxen, säger hon.

Semesterfirare på Årsunda strandbad
”Tar du emot?” Thomas Åsberg hivar ut jollen till dottern Alva och dottersonen Hannes Allestam hoppar av BMX-cykeln för att hjälpa till.

Folkhemmet på hjul

Bilen matchar sin ägare. Helena Ahlström har rosa kläder och naglar. Och har pyntat med plastflamingos och rosa blommor. 

– När jag väl hade fått bilen gick det över styr. Nu går allt i rosa. 

Om några veckor börjar vardagen och jobbet på hisstillverkningen i Järbo igen. Men fortfarande finns mycket sommar kvar. Helena Ahlström och sambon njuter av de lata dagarna.  

– Det är skönt att bara vara. Vi har det jättebra här, det kan vi nog vara överens om. 

Årsunda strandbad vid Storsjön, Gästriklands riviera,
Årsunda strandbad.

Kanske handlar camping om frihet. Husvagnen kallas ju folkhemmet på hjul.   

– Jag bor bara tre mil härifrån men det är en väldig skillnad att komma ifrån huset och alla måsten. Det är det som är så skönt med husvagn, man är ju mobil, säger Thomas Åsberg, yrkeslärare på fordonslinjen, medan han funderar på om förtältet ska upp eller inte. 

Kanske handlar det också om tradition. Som barn tältade Thomas Åsberg med föräldrarna. Som vuxen återvänder han till Årsunda strandbad nästan varje sommar. 

Samtidigt för han kulturen vidare. Framför husvagnen bränner dottersonen Hannes Allestam, 9 år, runt på sin BMX och sladdar så att gruset yr.