Trots inflationskris – ”fredligaste avtalsrörelsen på många år”
Mycket står på spel när avtalen i byggbranschen, spårtrafiken och en rad andra branscher går ut på söndag. Men så här långt har avtalsrörelsen varit den fredligaste på många år, och Medlingsinstitutets generaldirektör är överraskad.
Den 30 april löper kollektivavtalen ut för byggnadsarbetare, lokförare, bemanningsanställda och andra grupper, och fack och arbetsgivare förhandlar intensivt för att ha uppgörelser klara på söndag.
Läget är känsligt på flera områden, kanske mest inom spårtrafiken.
Sekos medlemmar vill se ett stopp för ensamarbete på tågen. Men ett förbud skulle inskränka arbetsgivarnas rätt att leda arbetet, något de inte kan gå med på av principiella skäl.
Seko kläms därför mellan medlemmarnas förväntningar och arbetsgivarnas motstånd. Auktoriteten för Sekos nya ledning, med ny avtalssekreterare och relativt ny förbundsordförande, står på spel.
Samtidigt vittnar fack och arbetsgivare i flera branscher om en konstruktiv ton i förhandlingarna.
– Stämningen mellan oss och Almegaförbundet Kompetensföretagen är god. Vi kommer att bli klara i helgen, jag är inte orolig, säger Kent Ackholt vid LO, som leder en rad LO-förbund i förhandlingarna om ett nytt bemanningsavtal.
Wennemo överraskad
Trots sjunkande reallöner har ännu inte ett enda varsel lagts i årets avtalsrörelse. Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet, är överraskad.
– I förra avtalsrörelsen var det ovanligt få varsel, och inga konfliktdagar. Att det skulle gå från den låga konfliktnivån till ännu lägre, det är anmärkningsvärt.
Flera faktorer ligger bakom den fredliga utvecklingen, bedömer Irene Wennemo.
– Märket blev högre än många trott. Det ger visserligen inte full kompensation för inflationen, men tanken att man kan kompensera sig för den har heller aldrig etablerat sig i Sverige. Nu blir det ändå en rätt stor slant både första och andra året.
Avstår från krav som retar motparten
En annan faktor är att arbetsgivarna har insett allvaret i att de anställda förlorar köpkraft, och avstått från krav som kan reta upp motparten.
När en lång rad avtal har slutits utan konflikt höjs också ribban för att varsla om stridsåtgärder. Enligt medielogiken får det första varslet mycket uppmärksamhet, medan det tionde inte granskas lika noga.
– När låglöneförbund varslar och har LO bakom sig finns en inbyggd legitimitet, säger Irene Wennemo. Men den som går ut i strejk efter att flera låglöneförbund har gjort upp utan att varsla måste ge en bra förklaring.
Blir era medlare sysslolösa den här gången?
– Om jag hade fått den här frågan för en dryg månad sedan hade jag sagt att det är många avtal som löper ut, och några varsel kommer vi att få. Nu är jag inte alls lika säker.