Nato

Marin gjorde samma kovändning som de svenska Socialdemokraterna. Efter år av nej tvingade det förändrade säkerhetsläget landet i öst med den långa gränsen mot Landet Öst™ att tänka om.

Marin krokade arm med Magdalena Andersson och dök rakt ned i medlemskapsprocessen. 

Nu är Finland fullvärdig medlem medan Sverige är kvar ute i kylan. Gott så.

Covidhanteringen

Låga döds- och infektionssiffror, nöjd befolkning, snabbt återhämtad ekonomi.

Med det sagt också en nationell skandal när Sanna Marin gick på klubb utan rätt tjänstetelefon. 

Kyliga svar

Menande kommentarer om ens kön är vardagsmat för varje ung kvinna i maktposition.

Marin har under sin tid i offentligheten konsekvent och framgångsrikt gett svar på tal när frågor och påståenden gått över gränsen. Trots outsinliga försök att fråga och fokusera på ålder eller kön har hon aldrig slutat markera eller flytta fokus tillbaka till Finland och politiken. 

Vi minns för alltid när hon och Nya Zeelands Jacinda Arden gav svar på tal när en reporter frågade om de träffades för att de är kvinnor. Arden undrade om de ställt Barack Obama och John Key samma fråga.

”Vi träffas för att vi är statsministrar”, svarade Marin kyligt.

Pinsamt uppenbar sexism synliggjord på snyggast möjliga sätt. 

Mjölgänget

Suddiga gränsdragningar mellan jobb och privatliv kommer med en prislapp, något Sanna Marin blev varse om i slutet av sommaren förra året.

Efter att det läckts privata festbilder på henne florerade knarkrykten och Marin fick sin lämplighet som statsminister ifrågasatt. #Solidaritywithsanna fick kvinnor världen över att sluta upp bakom Marin i dans. 

De läckta festbilderna skakade liv i en nyttig debatt om gränsdragningarna mellan det privata och det offentliga, en gränsdragning hon själv varit med och suddat ut. 

Marin kunde inte hålla känslorna tillbaka när hon mötte allmänheten i Lahti sensommaren 2022.

Reaktionen på den då sittande statsministerns känsloyttringar: inte bra.

Vi kan anta att Finland, med valresultatet i åtanke, hellre sett en tillknäppt Magdalena Andersson-typ i dessa oroliga tider. 

Magdalena Andersson och Sanna Marin, iklädd skinnjacka, höll en uppmärksammad pressträff om Nato förra våren.
De två numera före detta socialdemokratiska statsministrarna Magdalena Andersson och Sanna Marin, iklädd skinnjacka, höll en uppmärksammad pressträff om Nato förra våren.

Skinnjackan

Kostymen och den tillknäppta klänningen dominerar det politiska modet år ut och år in. Sedan kom Sanna Marin med stuprörsjeans och skinnjacka.  

Det är inte nödvändigtvis trendigt men det är något annat. 

Skinnpajen blev en symbol för det nya utan att störa det gamla i alltför stor grad.

Sanna Marin utmanade genom sin garderob både synen på makten, kvinnor och socialdemokrater – utan att för den sakens skull ses som ett alltför stort hot.

Att balansera på denna knivsudd är en bedrift. Kudos. 

Sanna Marins fall

Tårarna, ekonomin och ett statsministerval snarare än ett politikval blev Sanna Marins fall.

Arbetstidsförkortning i all ära men i tider av ekonomisk kris, en agenda som alltmer kommit att handla om invandring och krig i närområdet räckte Sanna Marins progressiva socialdemokrati helt enkelt inte hela vägen.

Det finska riksdagsvalet vanns därmed av det moderata Samlingspartiet och Sannfinnländarna.  

Men Marin kan lämna med rak rygg, under onsdagen kom också nyheten att hon lämnar partiledarposten i september.  

Marin dementerar rykten om intern kritik och menar att det nu helt enkelt öppnat sig en god chans att kliva åt sidan.

Trots att SDP förlorade makten gick de fram i valet, till skillnad från till exempel de gröna. En ovanlig bedrift för ett statsministerparti i Finland.  

Det är givetvis sorgligt att en ung, ambitiös, progressiv ledare får kliva åt sidan till fördel för vad som ser ut att bli en högerkonservativ regering.

Vem som efterträder henne som partiledare återstår att se men valet föregås av en medlemsomröstning på SDPs kongress i höst. En total motsats till processen i sitt svenska systerparti.

Oaktat process och person har denna stora skor att fylla.