Reallönerna sjunker med 4,7 procent
Trots rekordhöga löneökningar i avtalen sjunker reallönerna med 4,7 procent i år. Och det tar fem år innan vi har samma köpkraft som före de stora prisökningarna, spår Konjunkturinstitutet.
I fredags tecknade industrins parter det tvååriga avtal som nu blir vägledande för övriga branscher. Avtalet ger sammanlagt 7,4 procent på två år.
– Vi har nått en överenskommelse med nivåer som är de högsta i Industriavtalets historia, kommenterade Livs ordförande Eva Guovelin.
Även Handels som slöt det första avtalet utanför industrin i söndags, har hamnat på samma nivå.
– Det är de högsta löneökningarna vi fått igenom någonsin, sade Handels ordförande Linda Palmetzhofer.
Äts upp av inflationen
Men trots de rekordhöga löneökningarna som blir 4,1 procent i år, får löntagarna inte mer pengar över. Inflationen äter upp hela löneökningarna och mer därtill.
Enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos beräknas inflationen landa på 8,8 procent under 2023. Det innebär att reallönerna sjunker med runt 4,7 procent om prognosen håller.
Kostnaderna för till exempel mat, boende och transporter kommer alltså att öka med 4,7 procent mer än lönerna.
Lägre ökningar nästa år
Även om avtalens löneökningar är lägre 2024, 3,3 procent, kan de ändå ge mer i plånboken.
Konjunkturinstitutet räknar nämligen med att inflationen då ska vara ner på 2,1 procent för hela året.
Om det blir verklighet ökar reallönerna med 1,2 procent 2024. Det kommer dock att ta många år att ta igen det reallönetapp som rekordinflationen orsakat.
– Man ska nog räkna med att det tar fem år innan vi är tillbaka med samma köpkraft som 2021, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen.
– I vår marsprognos säger vi att vi får vänta till 2027 innan vi är där, och även om löneökningarna blev lite större än vi räknat med är det en skillnad på marginalen.
FOTNOT: Beräkningen av reallönesänkningen bygger på Konjunkturinstitutets marsprognos för konsumentprisindex (KPI). Beräkningen är något förenklad då de nya avtalen, och därmed löneökningarna, börjar gälla tidigast 1 april i år. Siffran 4,1 procent i avtalen anger inte heller enbart löneökningar utan är den totala ökningen av kostnaderna för arbetsgivaren. En del av den kostnaden kommer till exempel också att gå till ökade pensionsavsättningar på flera avtalsområden.