SD säger nej till att sänka a-kassan under hela mandatperioden
Nivån på a-kassan är inte förhandlingsbar, markerar SD-toppen Magnus Persson, med ansvar för jobbfrågorna. I en Arbetet-intervju passar han också på att driva med Johan Pehrsons jobbturné. Och svarar ”ja, det är klart” på frågan om han själv skulle anmäla en papperslös.
A-kassan blir kvar på den högre pandeminivån. Det blev beskedet när Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna i höstas presenterade sitt Tidöavtal, grunden för regeringssamarbetet.
Men hur länge? Det är en budgetfråga som avgörs år för år. Frågan är därför om nivån blir kvar 2024 och hur det blir resten av mandatperioden. Tre av fyra partier är egentligen emot höjningen. Bara Sverigedemokraterna ville ha den.
– Nivån på a-kassan är inte förhandlingsbar för oss, säger Magnus Persson.
Han är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och blev i höstas även ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Är a-kassan en fråga som skulle kunna göra att regeringssamarbetet spricker?
– Det skulle vara en fråga, säger han men tillägger:
– Men om samarbetet spricker tror jag inte Sverigedemokraterna är anledningen till det.
”Finns stora meningsskiljaktigheter”
Hans bedömning är att samarbetet kommer hålla, men tillägger att det finns ”stora meningsskiljaktigheter”. Framför allt mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna.
– Det är ingen hemlighet att de som syns, hörs och härjar mest är Liberalerna. De har ju mest problem med det här samarbetet.
Tidöavtalet ligger utskrivet på Magnus Perssons skrivbord i hans nya arbetsrum, vägg i vägg med arbetsmarknadsutskottet.
Uppträda med värdighet. Tala respektfullt om de andra. Ett gott samarbetsklimat. Det är uppförandekoden i Tidöavtalet, hur de fyra partierna ska vara mot varandra.
Frågan är om det går att avtala bort den bitska tonen och det ideologiska gapet mellan en liberal och en sverigedemokrat?
Magnus Persson har på avstånd följt arbetsmarknadsminister Johan Pehrsons (L) jobbturné de senaste veckorna. Han har praoat. Först som pizzabagare, sedan som bussförare.
– Han är ute på turné och lär sig arbeta. Jag har arbetat som byggnadsarbetare i 26 år så jag behöver inte göra det, men det är väl bra att han börjar där ändå, säger Magnus Persson.
– Han hade kunnat följa med mig ut och byggt lite ställningar så hade han sovit ganska gott om kvällarna.
Inga jobb i Tidöavtalet
De har bara träffats någon gång sedan Tidöavtalet slöts, Johan Pehrson och Magnus Persson. Förhandlingarna mellan partierna sker i regeringskansliet.
Själva Tidöavtalet är väldigt tomt på arbetsmarknadsfrågor. De ligger utanför avtalet, konstaterar Magnus Persson och inflikar:
– Och det finns kanske en anledning till att de gör det.
Hur menar du?
– Det är ingen hemlighet att det är många av de frågorna där vi ligger ganska långt ifrån varandra. Vi kan ta a-kassan som exempel. Där var det väldigt hårda förhandlingar.
”S sviker sina väljare”
Riksdagsrummet bredvid Magnus Perssons tillhör arbetsmarknadsutskottet vice ordförande, socialdemokraten Teresa Carvalho. När det gäller utskottsarbetet har de ett gott samarbete.
– Problemet med Socialdemokraterna är att de vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna. De har konstant i åtta år röstat nej till sina egna förslag när vi lagt dem på bordet.
Ett sådant förslag är förlängda preskriptionstider för arbetsmiljöbrott. Enligt SD-politikern är det ett bra första steg för att lösa fler brott.
– Socialdemokraterna har gått till val på det. Men när förslaget ligger på bordet, då röstar S nej. Har man den inställningen, att avståndstagandet från Sverigedemokraterna är viktigare än att få igenom sin egen politik, då tycker jag att då sviker man sina väljare, säger Magnus Persson.
Moderaterna har tidigare varit positiva till förlängda preskriptionstider. Kristdemokraterna och Liberalerna har inte uttalat sig, påpekar han.
Men varför har han då själv inte drivit frågan hårdare? Han svarar att hans egen motion om just det ska upp i utskottet snart.
– Då får vi chans att känna dem på pulsen.
Står bakom partilinjen
”Välfärdsarbetare som socialarbetare, förskolepersonal eller bibliotekarier ska inte behöva medverka till regeringens och SD:s agenda för angiveri och splittring.” Så skrev vänsterpartisten Marie Brynolfsson, kommunalråd i Göteborg med ansvar för personalfrågor, på Arbetet Debatt i februari i år.
Det finns skarpa formuleringar i Tidöavtalet som går ut på att offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla personer de kommer i kontakt med och som saknar tillstånd att vistas i Sverige.
Papperslösa, säger vissa. Magnus Persson betonar att det här inte är hans ansvarsområde men att han står bakom partiets linje.
Skulle du själv anmäla en person?
– Har du fått din sak prövad i Sverige och du inte har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd, då ska du lämna landet. Så är lagen. Så ja, det är klart jag skulle anmäla personen.
”Tyst från LO-facken”
En fråga där Sverigedemokraterna har en profilerad inställning är skyddsombudens roll. De vill bland annat att de regionala skyddsombuden ersätts med oberoende arbetsmiljörådgivare. Partiet tycker att kopplingen mellan Socialdemokraterna och facket, som utser skyddsombuden, är för stark.
Magnus Persson menar att han själv petades från sitt uppdrag som skyddsombud på grund av att han var aktiv SD-politiker.
Men skyddsombudens roll nämns inte i Tidöavtalet. Regeringen och SD är helt enkelt inte överens, bland annat när det gäller vilka arbetsplatser de regionala skyddsombuden, eller då arbetsmiljörådgivare, ska få komma in på.
SD är inte heller överens med varken S eller facken i frågan. Men Magnus Persson menar att Sverigedemokraterna och facken delvis har samma mål – att de ska få komma in på fler arbetsplatser.
– Jag har räckt ut handen till facken, men de tar inte den, i varje fall inte LO-facken.
Vilka har du pratat med?
– Akademikerna. Ingenjörerna ville också träffa oss, men det är tyst från LO-facken.
I höstas pratade både LO-ordföranden Susanna Gideonsson och Byggnads ordförande Johan Lindholm om vikten av att prata med alla partier, även SD. Det var nya tongångar.
– De sa det. Men det har varit väldigt, väldigt tyst. Men min dörr står alltid öppen.
Många av våra läsare är just skyddsombud. Kommer deras vardag och roll att förändras under mandatperioden?
– Det kan inte jag svara på i dagsläget. Det är det en budgetfråga och det ligger inte med i den här budgeten. Och hur det kommer se ut i nästvarande vet inte jag. Så i dagsläget ser jag inga förändringar när det gäller skyddsombuden.
Men vad kommer väljarna i övrigt märka av när Tidöavtalet gapar tomt på jobbfrågor?
– Det kommer säkert hända mycket. Vi har inte suttit så länge och det tar tid att hantera vissa frågor. Nu är det mycket skattefrågor och el- och energifrågor som tar mycket fokus. Det är jätteviktiga frågor för företagen och löntagarna.
Orolig för arbetslösheten
Den allra viktigaste jobbfrågan just nu är att råda bot på arbetslösheten, tycker Magnus Persson.
– Där måste hända något väldigt snabbt för ju längre de går arbetslösa desto fler kommer de långtidsarbetslösa, som är ett problem på lång sikt, att bli.
Och samtidigt finns nästan inga jobbfrågor i Tidöavtalet.
– Det finns annat som bromsar arbetslösheten. Man får kanske titta på lägre arbetsgivaravgifter. Hur ska vi göra för att företagen ska anställa fler?
”De enkla jobben finns inte”
För att hjälpa de som varit arbetslösa länge att hitta ett jobb handlar det om utbildning till bristyrken och att ställa krav på individen.
– När jag växte upp kunde du gå ner till den lokala industrin om du inte ville läsa vidare. I Bromölla fanns det alltid jobb. Men den tiden är förbi, de enkla jobben finns inte.
Därför är han också kritisk till att undanta exempelvis undersköterskor som vill arbetskraftsinvandra till Sverige från det högre lönekravet som Tidöpartierna nu ska utreda. Just undantagen ledde först till strandade förhandlingar mellan samarbetspartierna. Det finns redan arbetslösa här i landet som kan utbildas till de jobben, menar han.
– Så länge vi har en enorm skenande långtidsarbetslöshet så anser jag att vi har personer i Sverige som vi kan utbilda. Vi behöver inte ha någon arbetskraftsinvandring när det gäller de här jobben. Absolut inte.