Den 9 december 2022 kom beskedet från den belgiska polisen. Världsfackets nyvalde generalsekreterare Luca Visentini hade gripits, misstänkt för att ha tagit emot mutor av Qatar.
Visentini släpptes ur häkte några dagar senare men är avstängd från sin tjänst i väntan på att världsfacket ska utreda turerna.
Nu står det klart att det blir tidigare arbetsmarknadsministern och TCO-ordföranden Eva Nordmark som leder utredningen.
– Det är absolut inget lätt uppdrag. Men samtidigt är det väldigt viktigt och det känns meningsfullt att kunna bidra i detta väldigt svåra läge för världsfacket.
”Har armlängds avstånd”
Eva Nordmark leder en fem personer stark kommission. Samtliga ledamöter har tidigare haft tunga poster i världsfacket. Nordmark satt bland annat i Itucs styrelse under åtta år.
– Alla vi som är kommissionärer har bakgrund och erfarenhet från dessa uppdrag, men har också lämnat rollerna. Vi är engagerade men har armlängds avstånd och är inte själva aktiva just nu.
Världsfackets generalsekreterare Luca Visentini förnekade först all inblandning i muthärvan.
Senare erkände Visentini att han tagit emot 50 000 euro i kontanter av härvans misstänkte huvudman, men tolkat det som en donation till världsfacket.
Granska dokument och stadgar
Nordmark och hennes kommission ska intervjua personer inom världsfacket samt granska dokument och stadgar.
Till sin hjälp har kommissionen en extern revisionsbyrå och oberoende experter. En anonym visselblåsarfunktion har också inrättats.
Den 11 mars ska kommissionen presentera sina slutsatser och rekommendationer för världsfackets styrelse.
– Det är en tuff tidtabell. Nästa vecka kommer vi träffa alla kommissionärer och starta upp intervjuerna, säger Eva Nordmark.
Nordmark: ”En chock”
Nyheten om Visentinis gripande slog ned som en bomb i den internationella fackrörelsen.
– Det var en chock. Väldigt omskakande. Jag var själv på väg upp till Norrbotten när jag fick beskedet och hade väldigt svårt att släppa frågan under resan. Det var svårt att inte tänka på hur allvarligt detta är, säger Eva Nordmark.
Hon var med på kongressen i Japan 2006 då världsfacket bildades, genom en sammanslagning av Fria fackföreningsinternationalen och Arbetarnas världsfederation.
– Jag har följt Ituc i alla år och suttit i styrelsen 2011–2019. Jag ser ju att det här är den största krisen Ituc har genomgått. Det är oerhört allvarligt med anklagelserna som finns och oerhört omskakande för alla som arbetar på Ituc, säger Eva Nordmark.
Muthärvan Qatargate
Fredagen 9 december genomför belgisk polis 20 samordnade tillslag i Bryssel. Fem personer grips, samtidigt beslagtogs datorer, mobiltelefoner och 1,4 miljoner euro i kontanter. Fler gripanden följer.
Förutom världsfackets generalsekreterare Luca Visentini frihetsberövas bland andra den grekiska socialdemokraten Eva Kaili, en av Europaparlamentets vice talmän, och den tidigare socialdemokratiske EU-parlamentarikern Pier Antonio Panzeri från Italien.
I centrum för muthärvan står Panzeris människorättsorganisation Fight Impunity, som misstänks ha försökt påverka EU att bli mer vänligt inställt till Qatar.
Muthärvan har kommit att kallas Qatargate. Den har skakat om EU-etablissemanget och lett till krav på en hårdare linje mot den absoluta monarkin Qatar.
Qatar har å sin sida kategoriskt förnekat all inblandning.