I dag klockan 17 har statsminister Ulf Kristersson bjudit in oppositionen till ett säkerhetsmöte.

”Statsministern önskar informera om händelseutvecklingen och delge regeringens bedömning av säkerhetsläget med anledning av de demonstrationer och hot som nu riktas mot Sverige och svenska intressen efter de senaste veckornas aktioner i Stockholm.

Vid mötet ges tillfälle till dialog om åtgärder för att stärka Sveriges säkerhet”, står det i en mötesinbjudan som SVT tagit del av.

Ja, Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har onekligen skapat ett nytt säkerhetsläge i Sverige. Bojkotter, protester, demonstrationer, hot mot svenska medborgare, företag och beskickningar samt en helt havererad Nato-process.

Så nog har våra toppolitiker saker att diskutera. Kanske får de också anledning att diskutera en ny intervju med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Finland: Kopplingar mellan Ryssland och Paludan

Till tv-kanalen Yle säger nämligen Haavisto att kopplingar mellan Rasmus Paludan och Ryssland ”har utretts och vissa kopplingar i hans närhet har hittats”. Han säger också att det ”lyfter frågan om en tredje part försöker röra om i grytan” – och pekar ut Ryssland – ”eller en annan part som är emot Nato-medlemskapet och försöker provocera fram det”.

Kopplingar till Ryssland? Hoppla.  

Paludans koranbränning har ju dessutom vissa kopplingar till Ulf Kristerssons regeringsunderlag. När Paludan i fjol turnerade runt i svenska städer och brände koraner hyllades han av SD-toppen Kent Ekeroth. De våldsamma kravallerna som följde hade nämligen hjälpt till att få bort fokus från Ukraina till ”Sveriges riktiga problem”.

Paludans resa till Sverige nu i januari betalades av Chang Frick som regelmässigt är programledare i SD:s officiella Youtubekanal Riks. Den ansvarige utgivaren för Riks, Dick Erixon, har till DN sagt att hans förtroende för Frick är orubbat.

På SD:s sajt Samtiden argumenterar Erixon – som råkar vara ansvarig utgivare där med – för att det är dags att dra tillbaka den svenska Nato-ansökan.

Det kan man ju tycka, men det är knappast något Moderaterna, Liberalerna eller Kristdemokraterna anser är en bra idé.

Kanske bäst att avgå, Ulf

Man bör också minnas att när Kristersson försiktigt uttryckte sin ”sympati” för troende muslimer som kränkts av koranbränningen togs han genast i upptuktelse av Jimmie Åkesson.

Det ligger onekligen något i det som tidigare finansministern Allan Larsson skriver på sin Facebook: att Sverige befinner sig i en regeringskris kring den nationella säkerheten och att Kristersson med sitt möte i dag försöker att generalisera ett internt problem mellan regeringen och dess styrande partner, SD.

Det är precis så man måste förstå att Ulf Kristersson nu bjudit in hela oppositionen för att försöka lösa hans problem. Ulf Kristersson har ju helt uppenbart tillträtt som statsminister utan att ha hela regeringsunderlagets stöd för sina utrikespolitiska prioriteringar.

Utöver att vara våldsamt muslimfientligt har partiet som möjliggör Kristerssons makt en lång historia av att härbärgera figurer som hellre ser att Sverige närmar sig Ryssland än Nato. Den saken tycks nu bli allt mer besvärande för Kristersson, också i relationerna till vännen Finland.

Att ha möten med Socialdemokraterna löser inte den saken. Kanske är det så att det enklaste sättet för Kristersson att föra in Sverige i Nato är att säga upp Tidöavtalet och låta någon annan ta över som statsminister.