Regeringen permanentar höjd a-kassa
Den tillfälliga pandemihöjningen av a-kassan blir permanent. Det föreslår regeringen i budgeten som släpps i morgon, tisdag. Även de mjukare kraven för kvalificering till a-kassan behålls.
Under pandemin höjdes taket i a-kassan tillfälligt.
Inför höstbudgeten har regeringen nu gått ut med att man skjuter till pengar för att behålla den höjda ersättningen.
– Vi tycker att det är bra att ersättningsnivåerna får ligga kvar. Vår ståndpunkt är att de egentligen borde indexeras, men det här är ju en betydligt rimligare nivå än det som gällde innan pandemin, säger Tomas Eriksson, kanslichef på intresseorganisationen Sveriges a-kassor.
Bör följa prisutvecklingen
Behovet av en indexering, alltså att nivåerna följer prisutveckling, har blivit extra tydliga med den höga inflationen, menar Tomas Eriksson.
Även villkoren för att ha rätt till a-kassa mjukades upp under pandemin. Något som nu förlängs.
Till skillnad från den höjda ersättningen ska de uppmjukade reglerna inte permanentas, åtminstone inte i ett första skede.
De nuvarande reglerna blir kvar till den sista december 2023, men regeringen öppnar för att senare återkomma med förslag om att de ska permanentas.
”Förlust för Moderaterna”
Att behålla den höjda nivån har varit en stridsfråga för Sverigedemokraterna.
Regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har i stället velat sänka ersättningen till den nivå den hade innan pandemin, men har nu alltså få ge sig på den punkten.
Något som slogs fast redan i Tidö-avtalet som ligger till grund för regeringsunderlaget.
– Det är en entydig och djup förlust för Moderaterna. Men jag kan leva med den eftersom det var en nödvändig del av kompromissen, sa Ulf Kristersson (M) på presskonferensen när regeringsunderlaget presenterades i oktober.
Enligt regeringen kommer förändringarna av a-kassan kosta 5,8 miljarder 2023.