Maria Ressa vann Nobels fredspris men Filippinerna är livsfarligt för journalister
Fredspristagaren Maria Ressa hotas med fängelse och journalister mördas på öppen gata, skriver Helena Thorfinn från Filippinerna.
Hon är ung reporter i Filippinerna och inleder med en Powerpointpresentation.
– Välkomna till vårt land med 5 000 bebodda öar, mycket solsken och mycket rädsla!
Sammanhanget är ett träningsprogram för journalister och akademiker som kan tänkas vilja driva självregleringsfrågor i Asien, men hennes ord blir hängande över konferenshotellet.
För två veckor sedan mördades den regimkritiske onlinejournalisten Percy Lapid, med stora följarskaror i sociala medier, mitt på öppen gata i Manilla och de samlade journalisterna är skakade.
För två veckor sedan mördades den regimkritiske onlinejournalisten Percy Lapid mitt på öppen gata.
Förhoppningen att Rodrigo Dutertes nytillträdde efterträdare Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr skulle förbättra den demokratiska situationen, inklusive respektera pressfriheten, grusades snabbt. Percy Lapid var den andre journalist som mördats sedan den nye presidenten – son till den tidigare diktatorn med samma namn – kom till makten. Rädslan sprider sig.
– Marcos Junior följer i sin faders fotspår, och låter Duterteregimens jakt på oppositionella och journalister fortsätta, säger Luz Rimban vid Asian Center för Journalism i Manilla.
Hon berättar hur Marcos Junior placerar sina släktingar på centrala platser inom rättsväsendet och administrationen och låter dem fatta politiserade beslut.
– Vi är verkligen en bananrepublik, du vet, säger hon och låter sorgsen. Det går åt fel håll med oss.
Förra året fick den Filippinska journalisten Marie Ressa och hennes nyhetsplattform Rappler Nobels fredspris för sitt oförvägna arbete med grävande journalistik. I dag har hon flera åtal hängande över sig och är släppt mot borgen i väntan på att högsta domstolen ska ta upp hennes fall.
Under pandemin passade myndigheterna också på att stänga ner den respekterade nyhetskanalen ABS-CBN på lösa grunder. För varje åtalspunkt som befanns ogiltig hittade regimen en ny.
För varje åtalspunkt som befanns ogiltig hittade regimen en ny.
I dag haltar den forna nyhetskanalen fram, köper sändningstid från andra kanaler och har flyttat till digitala plattformar.
– Vi överlever, och har delvis hittat nya tittare genom Youtube och Facebook, berättar Ging Reyes som är legendarisk chef för ABS-CBN. Men vi hade 11 000 anställda och är nu nere på några tusen. Precis som regimen ville är vi försvagade journalistiskt.
Men det är lögnerna och metoderna att förminska och förvanska god journalistik som förskräcker, menar Luz Rimban.
– Marcos Junior och hans ministrar ljuger, vägrar svara, talar om fake news så fort något inte passar och räknar med att alla avslöjanden ska försvinna. De sätter upp egna konton och kommunicerar ”direkt med folket” och gör sig onåbara. Det följer ett mönster som vi ser på många håll i världen och det är skräckinjagande.