Vad spelar det egentligen för roll vem som är Riksdagens talman? Ett länge lite bortglömt ämbete, är det något att bråka om? 

Ja, i takt med att det politiska landskapet blivit allt jämnare, mer svårnavigerat, mer polariserat och där det existerar allt färre gemensamma verklighetsbilder mellan partierna till höger och till vänster så är talmannens roll viktig.

Talmannen har en central roll när en ny regering ska bildas. Det är talmannen som leder förhandlingarna vid ett regeringsskifte och föreslår vem som ska bli statsminister. Talmannen är också den som tar emot och beviljar en regerings avskedsansökan.

Efter 2014 och 2018, när man inte trodde talmansposten kunde bli hetare, så har nu frågan seglat upp på dagordningen med besked. Och med det ännu mer huvudbry.

Praxis är satt ur spel

Socialdemokraterna anser att posten bör tillfalla det största partiet. Moderaterna, å andra sidan, anser den tillhöra det största partiet i det styrande blocket.

När Sverigedemokraterna nu vuxit sig så pass starka att de har ett politiskt mandat som inte går att bortse ifrån finns fler parametrar att ha i åtanke. I alla fall för dem som vill hålla dem borta.

För Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet måste det betyda att man försöker se till att Riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén får fortsätta på sin post.

Praxisbrott? Måhända, men oavsett hur man ser på praxis i talmansfrågan så sattes det definitivt ur spel 2018. Andreas Norlén valdes, trots att han är moderat och 
 således varken tillhör ett parti som var störst eller störst i styrande block 2018. Norlén blev ändå inte det partipolitiserade val en del fruktade eller hoppades på och han har stort förtroende. 

Björn Söders många skandaler

Denna gång är det starkaste argumentet för att låta honom sitta kvar helt enkelt att inte är Sverigedemokrat. Och, framför allt så är han inte Björn Söder.

Redan 2014, då Söders namn för första gången nämndes i talmanssammanhang, ifrågasattes hans lämplighet (med all rätt). Då hade han redan hunnit likställa homosexualitet med pedofili och kallat Mona Sahlin för ond häxa. Därtill fanns bilder på honom poserande ihop med kända nazister, däribland Franz Shönhuber som varit aktiv i bland annat Hitler Jugend och NSDAP.

Sverigedemokraterna är Sveriges andra största parti. Det innebär att det nu är kris och panik på många svenska redaktioner. Hur ska de tilltalas? Ska de ens tilltalas? Hur ska man förhålla sig och vad kan och får de kallas?

Förra veckan fullkomligt rasade Björn Söder över hur Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism uttryckt sig om Sverigedemokraterna i SVT:s “Aktuellt”. Efter inslaget twittrade Söder om hur “public service banne mig ska reformeras från grunden” och att det är en regelrätt skandal att Silberstein fått uttrycka oro inför SD:s framgångar.

Att Söder själv sagt att han inte anser att Sveriges erkända minoriteter är svenskar verkar han inte vilja kännas vid.

Sveriges goda rykte på spel

Blir Björn Söder talman så kommer det bli svettiga för Visit Sweden framöver. Hans blotta närvaro i internationella sammanhang kommer att provocera och bränna broar.

Därtill är det viktigt att påminna sig själv om att han i själva verket inte har förändrats sedan 2014. Frågan är snarare om övriga politiker har det.

Och detta är det sista Sverige som land behöver nu. Sverigedemokraternas framgångar i valet och i att bli insläppta i värmen har väckt reaktioner.

Flera stora nyhetsajter som Der Spiegel, Le Monde och BBC har lyft att vi nu är det land där ett parti med nazistiska rötter har störst stöd – i hela världen. 

Liberalernas företrädare i Europaparlamentet har redan fått påbackning av det liberala blocket Renew Europe för sin aktiva roll i att släppa fram ett parti som Sverigedemokraterna. Det verkar vara fler än det rödgröna blocket i Sverige som tror på röda linjer mot denna sorts politik.

Riksdagen borde nu dra en röd linje mot SD:s förslag på talman och släppa fram Andreas Norlén.

Björn Söder som talman blir Sverigebildens död.