Susanna Gideonsson, 59 år LO:s ordförande

– Jag minns inte vilket som var mitt första sommarjobb, men jag jobbade tidigt. I sjuan delade jag ut tidningar på sommaren och fortsatte sedan med det. Arbetsdagen startade klockan fem. Ända sedan dess äter jag dubbla frukostar. 
– Ett annat tidigt sommarjobb var som utsättare. Vi mätte ut var elledningar skulle sättas ut i skogen. Jag har goda minnen från dessa jobb. Friheten att få en egen inkomst, känslan av att göra nytta.

Stefan Koskinen, 58 år arbetsgivarpolitisk chef Almega

– Mitt första sommarjobb var som 17-årig fastighetsskötare på Hudiksvalls kommun med gräsklippare och flakmoped. Första dagen flängde jag runt som en galning och klippte samtliga gräsmattor på de fastigheter jag hade. Då blev jag inkallad till verkmästaren: ”Helvete, det här går inte gosse! Du förstör ackordet för gubbarna!”
– Sedan tipsade han om några bra pannrum där man kunde ta igen sig och sova en stund på eftermiddagen.

Therese Svanström, 49 år TCO:s ordförande

– Mitt första sommarjobb var som guide i Söderbärke kyrka efter konfirmationen. Sedan sommarjobbade jag många år på Ica, från att jag var 16 år. Jag fick lära mig att vara del av en arbetsgemenskap och göra alla uppgifter i en affär. 
– Jag lärde mig också förhandla. Chefen ville att jag skulle öppna och stänga butiken – det kunde jag tänka mig men då ville jag ha mer lön för det. Han blev jättearg. Nästa dag kallade han in mig på kontoret och jag trodde att jag förlorat jobbet. Men han sa att han tänkt igenom mitt krav och gav mig löneförhöjning.

Mattias Dahl, 50 år vice vd Svenskt Näringsliv

– Mitt första sommarjobb var sommaren mellan åttan och nian när jag hjälpte till som fastighetsskötare. Vi arbetade i princip utomhus hela tiden vilket var skönt. Det var allt ifrån gräsklippning och rensade av rabatter till olika typer av arbeten hemma hos hyresgäster.
– Arbetskamraterna var schyssta även om alla var Hammarbyare, vilket innebar att jag som yngst och AIK-are fick tåla en massa tråkningar. Mest minns jag att det var bra stämning, roligt och lärorikt!

Malin Ragnegård, 44 år Kommunals ordförande

– Mitt första sommarjobb var på en gruppbostad. Det var under gymnasiet, jag var 17 eller 18 år. 
– Fast redan tidigare, i de tidiga tonåren, höll jag i danscirklar. Jag började med att hålla cirklar hemma genom ABF. Det var jätteroligt. Sedan fortsatte jag länge att undervisa i jazzdans genom ABF och andra organisationer.

Klas Wåhlberg, 63 år vd Teknikföretagen

– Mitt första sommarjobb var på Norrköpings kommun, där jag var vaktmästarassistent. Jag körde flakmoppe och kopierade handlingar till kommunstyrelsen och en massa annat. Jag minns det som lärorikt och roligt. 
– Och så gav det en bra start i att förstå hur det offentliga och privata näringslivet samspelar. Det har jag fortfarande användning av.  

Andra kändisars första sommarjobb

Magdalena Andersson, statsminister: Jobb på glasskiosk i Uppsala.

Ernst Kirchsteiger, programledare: Kyrkovaktmästare i Degerfors.

Anna Ekström, utbildningsminister: Hemsamarit.

Björn Ranelid, författare: Körde truck på Wessels stormarknad, Malmö.

Mustafa Mohamed, friidrottare: Jobb på skärp­fabrik i Lysekil.

Babben Larsson, komiker och programledare: Vakuumpackning av korv och smörgås­pålägg på Visby
slakteri.