Tydliga besked

Det är kanske första gången sommarjobbaren går till jobbet, tänk på det. Kolla så att hen vet hur det funkar och att chefen varit tydlig. Har personen fått ett anställningsavtal? Är lönen och arbetsuppgifterna tydliga?

Inget gratisjobb

Det är förstås inte okej att behöva provjobba gratis ett tag, eller att få betalt i prylar i stället för pengar, bara för att man är ung. Ta tag i det om du får känslan av att chefen dragit till med någon sådan lösning. 

Är det en vikarie?

Håll koll på vad för sorts sommarjobb som erbjuds på er arbetsplats och anpassa förväntningarna. Det finns sommarvikariat där personen ska ersätta någon som är på semester. Men det finns också kommunala feriejobb som är till för att låta ungdomar prova arbetslivet, utan att ersätta ordinarie personal. 

Skapa trivsel

Ta in sommarjobbarna i gänget och ta hand om dem som kollegor. Att känna sig som en del av ett sammanhang, ha arbetsuppgifter och få vara med och styra själv är sådant som gör att människor trivs på jobbet, även på sommaren.

Krav på handledare

Minderåriga ska ha en handledare. Kräv tillräcklig information och tid för planering om du får uppdraget, så att det inte blir en stressfaktor som går ut över både dig och sommarjobbaren.

Pengarna får du bära själv

Det finns särskilda regler för hur den som är under 18 år får jobba. Arbetsmiljöverket betonar att man ska riskbedöma vad som är lämpliga uppgifter för en enskild minderårig. Vissa uppgifter, som att transportera pengar
utanför arbetsplatsen, ska de aldrig sköta.

Inget nattjobb

Även för arbetstider finns särskilda regler, med större begränsningar ju yngre man är. Minderåriga får till exempel aldrig jobba mellan midnatt och klockan fem på morgonen. 

Källor: Arbetsmiljöverket, Josefin Johansson, ungsekreterare på LO, samt Martin Halldin och Jorge Aravena, som utbildar handledare till feriejobbare i Stockholms stad. 

Checklista för arbetsgivare