En kurdisk vän till mig, peshmergasoldaten Bekes från irakiska Erbil, visar en artikel i sin mobiltelefon. Det står att Belarus har öppnat gränserna för flyktingar som vill vidare in i EU. För några tusen dollar kan de få en flygbiljett, inkvartering på ett lyxhotell och skjuts till gränsen. 

Bekes har pratat om att lämna Irak i ett par år. Han som så många andra kurder är missnöjd med korruptionen, nepotismen, den dåliga ekonomin och regimen i allmänhet. Han tänker ta chansen.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko, som brukar kallas Europas sista diktator, använde förra året flyktingar som vapen. För att pressa EU att lyfta sanktionerna som riktats mot landet sedan det riggade valet 2020 och som hämnd för EU:s stöd till den inhemska oppositionen. 

En kurdisk vän […] visar en artikel i sin mobiltelefon. Det står att Belarus har öppnat gränserna för flyktingar som vill vidare in i EU.

Flyktingarna och migranterna, som framför allt kommer från Irak och Mellanöstern, har drabbats extremt hårt. Från den belarusiska huvudstaden Minsk fraktades de i bussar till gränsen mot Polen och Litauen där de lämnades vind för våg. 

Polen svarade med att sätta in militär som använde både tårgas och vattenkanoner för att hindra dem att korsa gränsen. Ett tiotal flyktingar omkom i vinterkylan, däribland ett ettårigt syriskt barn. EU anklagas för att ha sett mellan fingrarna med Polens övervåld och så kallade pushbacks, olagliga försök att hindra människor från att söka asyl.  

Att flyktingar och migranter utnyttjas av cyniska politiker är inget nytt. När Sovjetunionen 1971 tillät judar att emigrera tog man samtidigt chansen att skicka ut oönskade icke-judar och kriminella. I samband med Marielkrisen 1980 passade Fidel Castro på att smyga in både kriminella och utskrivna patienter från mentalsjukhus bland dissidenterna som skickades från Kuba till USA. 

Ett tiotal flyktingar omkom i vinterkylan, däribland ett ettårigt syriskt barn.

2015 lät Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan flyktingarna ta sig till EU via Egeiska havet. Dels för att få EU att dämpa kritiken mot landets intrång i norra Syrien, dels för att få vapenembargot mot Turkiet upphävt. 

Hundratusentals människor från Syrien, Irak, Afghanistan och många afrikanska länder riskerade livet för ett liv i Europa. Bilden av Alan Kurdi, den drunknade tvååriga pojken vars livlösa kropp spolats upp på en strand, har nog för evigt etsat sig fast på mångas näthinnor. 

Många av de flyktingar som tog sig till Minsk sitter nu i polska häkten under hemska förhållanden i väntan på utvisning.

Många av kurderna som misshandlats av belarusiska och polska soldater och gränsvakter har återvänt och berättat sanningen. 

Bekes beslutade sig för att inte åka till Belarus när han insåg att allt bara var ett politiskt spel byggt på ett tomt löfte från Lukasjenko.