Trots svajiga opinionssiffror har Sverigedemokraterna gjort en hel del viktiga politiska framsteg. Nytt för denna valrörelse är att de helt anammats fullvärdigt regeringsunderlag för den nya högerkonservativa opposition som vuxit fram (bestående av M, KD, L och SD).

Redan förra valet tog partiet klivet upp i ledande positioner och i flera skånska kommuner, däribland Hörby, är SD en ledande del av kommunstyret. Det maktskiftet har varit allt annat än en dans på rosor (eller en blåsippa heller, för den delen).

SD-topp anlitade svart arbetskraft

Arbetet har tidigare rapporterat om diverse händelser kopplade till det Sverigedemokratiska styret i Hörby. Där tog de efter valet 2018 makten med hjälp av Moderaterna och det lokala partiet Sveriges pensionärers intresseparti välfärden.

Sedan dess har det varit hög personalomsättning, tjänstemän har larmat till facket om sin ohållbara arbetssituation.

I Aftonbladets “200 sekunder” avslöjas nu SD-toppen i Hörby Cecilia Bladh in Zito med att ha betalat ut svarta pengar i samband med en omfattande renovering gjord i närtid.

När hon i filmklippet blir konfronterad med att fusket bekräftats av fyra av varandra oberoende källor har hon inga svar och önskar att få svara via mail trots att hon tidigare inte svarat på några

I en uppföljande artikel intervjuas Byggnads ordförande Johan Lindholm som riktar svidande kritik mot SD-toppen.

Han synar det dubbelsvek i det är att en sverigedemokrat som säger sig värna Sverige och svenskt företagande väljer att betala ut svarta miljonsummor till utländsk arbetskraft.

SD både höger och fackfientliga

Om det är någon slutsats vi kan dra av Sverigedemokratens agerande så är det att det inte är så noga att göra rätt för sig och betala skatt.

Det är var person för sig och fritt fram att buffla, fuska, fiffla och roffa åt sig efter bästa förmåga. Att bidra till den gemensamma stats- och kommunkassan är inte så viktigt.

Det är det inte heller att motverka lönedumpning i byggsektorn. Först och främst ska SD-toppen Bladh in Zito ha en billig renovering. Skatter, lagar och annat krångel som gemene svensk behöver förhålla sig till är sekundärt.

Och facken ska veta hut. Upplever sig en löntagare dåligt behandlad under ett SD-styre så ska denna bort. Facken har för mycket makt och ska i en sverigedemokratisk utopi helst hålla sig borta.

Att begränsa det fackliga självbestämmandet har Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkersson redan öppnat upp för. Han avfärdar även att de är ett högerparti men detta fackfientliga fuskbeteende, som inte kan förklaras som annat än “individen i fokus”, är så höger som det blir.

Det vi sett hittills är med all sannolikhet bara början. Mer hyckleri och lagöverträdelser är att vänta av det parti som uppenbarligen inte är så noga med lag och ordning som de vill framställa sig att vara (listan på redan bekräftade sådana är för lång för att rabblas upp här).

Men vi kommer även att få se mer gemensamma utspel från den höger som nu består av tre partier som i förra valrörelsen svor dyrt och heligt att de aldrig skulle kunna regera med SD – och SD.

Och där Sverigedemokrater ges makt följer kaos.