S-löfte till undersköterskor hölls inte
Socialdemokraterna lovade fasta jobb till nyutbildade undersköterskor. Men löftet hålls bara i undantagsfall. Statsministern vill nu se bättring i S-ledda kommuner.
Inför valet 2018 stod dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) och äldreminister Lena Hallengren på ett äldreboende i Norrtälje och lovade fasta jobb till alla som gick ut vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.
Så vad hände egentligen med löftet? Enligt fackförbundet Kommunal sker det endast i undantagsfall att kommuner erbjuder fast jobb efter utbildningen. Ett mer specifikt svar har förbundet inte. Inte heller Sveriges kommuner och regioner, SKR.
I en intervju med Arbetet säger statsminister och partiledare Magdalena Andersson (S) att de har infört garanterad tillsvidareanställning på heltid i flera kommuner där hennes parti styr.
– Vi har också lagt fram det som förslag i flera kommuner där vi är i opposition. Och då har det ju inte gått igenom. I vissa kommuner har man det så här, så det är uppenbart att det går att göra. Då måste alla socialdemokratiskt ledda kommuner lära sig av det. Så att man kan genomföra det här överallt.
Nedröstade i Göteborg
Socialdemokraternas vallöfte 2018 gällde en fråga som kommunerna som arbetsgivare egentligen styr över. Så frågan är vad partiet i regeringsställning göra på nationell nivå för att uppfylla löftet.
Enligt Magdalena Andersson finns ambitionen med i Socialdemokraternas personalplattform i Sveriges kommuner och regioner, SKR. Och regeringen har även försökt påverka utvecklingen genom äldreomsorgslyftet. Det senare innebär att att anställda får utbilda sig till vårdbiträde och undersköterska på arbetstid för att öka chansen till fast anställning.
S-ledarens pressekreterare har ingen komplett lista på alla kommuner där vallöftet genomförts. Men nämner Piteå, Berg, Lindesberg, Smedjebacken och Ludvika som exempel.
I Göteborg och Linköping har partiet lagt fram förslaget i opposition men blivit nedröstade.
”Vi behöver de här eleverna”
”Vi erbjuder alla som går ut vård-och omsorgsprogrammet en provanställning på 6 månader, som i de flesta fall leder till fast anställning”, skriver en informatör på Lindesbergs kommun i ett mejlsvar till Arbetet.
I Piteå infördes fast jobb-garantin precis före valet 2018, berättar Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare på socialtjänsten.
– Vår intention var att vi ville säkra utbildningen hos oss i Piteå, att fler skulle vilja gå vård- och omsorgscollege här. Vi såg framtiden framför oss – att vi behöver de här eleverna.
Kommunen har brist på utbildade undersköterskor, både i socialtjänsten och i äldreomsorgen. De som anmäler sig får först en provanställning under sommaren. Tycker båda parter att det fungerar bra blir det fast jobb.
De senaste åren har det varit runt sju elever per år som anmält intresse.
En S-kommun har avskaffat garantin
Men det finns också en S-styrd kommun som först infört och sedan tagit bort anställningsgarantin, nämligen Uppsala.
I kommunen som styrs av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet infördes redan 2017 en garanti om fast jobb för dem som gått vård och omsorg samt barn och fritid. Men år 2020 beslutade en enig kommunstyrelse att upphäva den.
Eva Christiernin, kommunalråd och ordförande i äldrenämnden (S), säger att målet med garantin är uppnått. Många söker sig till vård- och omsorgsutbildningar och de har tillräckligt med personal.
– Våra förvaltningar flaggade för att vi inte behövde det här just nu och då slog vi av garantin. Men vi har den i botten, vilande. Behöver vi den så slår vi på den igen, säger hon.
En sådan här garanti var Socialdemokraternas vallöfte inför valet 2018. Att ni tar bort den, betyder det att ni uppfyllt vallöftet eller svikit det?
– Jag tror snarare så här, att vi har haft det. Hela poängen med anställningsgarantin är att få många människor att välja att utbilda sig till undersköterska. Vi ska ha garantin när vi behöver den.
Andersson: Inte bästa reklamen
S-ledaren och statsminister Magdalena Andersson säger till Arbetet att fler behöver vilja läsa vård- och omsorgsprogrammet och också jobba inom omsorgsyrkena.
– I ett yrke där så många inte får fasta anställningar, där det fortfarande finns delade turer och där alldeles för många inte får möjlighet att jobba heltid. Det är inte den bästa reklamen som arbetsgivarna kommer med för yrket.