Ulf Kristersson har gett upp om arbetarväljarna
Moderaterna har blivit ett helt annat parti än på Reinfeldts arbetarvänliga tid, skriver Arbetets chefredaktör.
Han leder det parti som ska vara det statsbärande partiet till höger. Men arbetarväljarna intresserar inte honom.
Under våren ber Arbetet om en partiledarintervju med Ulf Kristersson inför stundande val. Som tidning når vi 50 000 förtroendevalda inom LO-förbunden och långt fler digitalt.
I frågor om arbetsmarknadspolitik och arbetsliv väger Arbetets bevakning tungt. Men nej, Moderaternas partiledare har inte tid.
Nej till arbetet – ja till Dietz
Trots flera försök får vi inte någon intervju med Ulf Kristersson. Tid har han däremot för influencern Margaux Dietz och hennes valsatsning Partitempen, som sänds på Youtube.
I videointervjun skämtar de om huruvida han har något favoritsminkmärke. För de som eventuellt tittar – och bryr sig – visar han upp sina nya trailskor.
Nog måste det vara behagligare att strykas medhårs än att pressas på vilka ståndpunkter man har i fråga om arbetsmarknaden.
Vad kommer att hända med sjukförsäkringen om Ulf Kristersson får bilda regering. Vad kommer att hända med a-kassan?
Det – och andra avgörande frågor som i högsta grad påverkar vårt arbetsliv – kommer vi inte få några svar på.
Annorlunda på Reindfeldts tid
Annorlunda var det med hans företrädare Fredrik Reinfeldt. Det var i LO-tidningen, som Arbetet hette då, Moderaterna på allvar lanserades som ”Det nya arbetarpartiet”.
I denna tidning förklarade Reinfeldt att han inte hade för avsikt att riva upp arbetsrätten och omfamnade folkhemmet. Signalerna var något helt annat, och man lyckades också attrahera helt nya väljargrupper.
Nu är Moderaterna ett annat parti. Intresset för hur löntagarna har det på jobbet och hur de får vardagen att gå ihop är bortblåst. Känslorna tycks besvarade.
I SCB:s senaste stora opinionsmätning får M bara stöd av 15,1 procent av arbetarväljarna. De vuxna, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, har för länge sedan lämnat rummet.
I dag är det i stället i huvudsak tre partier som kämpar om arbetarväljarna. Redan nu finns intervjuer med Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att läsa. På tisdag publicerar Arbetet en intervju med Socialdemokraternas Magdalena Andersson.
I höst står det klart vem av dem var mest framgångsrik i den fajten.
Videopodd: ”Ulf Kristersson duckar intervju”
Se Yonna Waltersson och Mikael Feldbaum, chefredaktör Arbetsvärlden, utveckla resonemanget i ett nytt avsnitt av podden Jobblistan.