– Vi är inget högerparti, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som bland annat lovar att slåss för höjd a-kassa.

Under senare år har Sverigedemokraterna tagit många röster från Socialdemokraterna och gjort stora inbrytningar bland LO-väljarna.

I den senaste SCB-mätningen skulle nästan var tredje arbetarväljare rösta på partiet.

– Socialdemokraterna gick någonstans vilse i sin egen förträfflighet. I stället för att förvalta folkhemmet och det man byggde upp tillsammans med svenska medborgare, näringslivet och facken under 1900-talet, så försökte man börja rädda världen i stället, säger Jimmie Åkesson.

Han menar att det ledde till felaktiga politiska prioriteringar. 

– Det har lett till det oerhört segregerade, oerhört polariserade och oerhört splittrade samhälle vi har i dag. Och då har man valt att rösta på oss i stället.

”Inte ett arbetarfientligt parti”

Han avfärdar allt prat om att Sverigedemokraterna skulle vara arbetarfientliga med att det är socialdemokratisk ”skrämselpropaganda”. 

Jimmie Åkesson säger att Sverigedemokraterna slår vakt om den svenska modellen och vill se en jämn maktbalans på arbetsmarknaden.

Samtidigt har partiet förslag som enligt facken skulle försvaga deras position. 

Dels handlar det om att partiet anser att a-kassan borde vara statlig i stället för att skötas av förbunden, något som kritikerna menar skulle försvåra medlemsrekryteringen.

Dels om att man vill ”avpolitisera arbetsmiljöarbetet” genom att låta Arbetsmiljöverket ta över det uppdrag som de fackliga regionala skyddsombuden har idag.

– Vi upplever att det finns en väldigt stark koppling till framför allt ett politiskt parti i dag och att det är väldigt svårt att vara regionalt skyddsombud om man inte tillhör det partiet.

Facket ska inte lägga sig i

Även när det handlar om lokalt utsedda skyddsombud, på arbetsplatsen, anser SD att facket inte ska ha något avgörande inflytande över vem som väljs.

– Vi har haft en del synpunkter på förekommen anledning. Eftersom man i enskilda fall har valt en sverigedemokrat som facket sedan gått in och avsatt för att man har fel partibok. Det borde finnas en större respekt för de lokala arbetarnas val av ombud, snarare än att det måste vara någon som är medlem i Socialdemokraterna.

Samtidigt säger Jimmie Åkesson att facken har ”en självklar och en oerhört viktig roll på svensk arbetsmarknad”.

– Det är bara synd att de fortsatt är så hårt knutna till den gamla tiden, då Socialdemokraterna dominerade. Vi är ett stort parti inom de här förbunden och då borde man rimligen respektera det.

Jimmie Åkesson godtar inte fackens motargument, att om de är så många får de väl engagera sig, åka på kongresserna och rösta. Men även det blir omöjligt om man inte har en S-märkt partibok, så någon förändring är inte i sikte, enligt honom.

Vi slår vakt om att svenska löntagare ska ha rimliga villkor på den svenska arbetsmarknaden.

Jimmie Åkesson (fotograferad av Josefine Stenersen Nilsson)

Respekterar inte demokratin

Hans slutsats är att fackförbunden ”inte respekterar demokratin”.

– Förr eller senare, om de inte skärper till sig, så måste någon gå in och styra upp det där.

Hur en sådan uppstyrning ska se ut har han i dagsläget ingen plan för. Men Jimmie Åkesson utesluter inte politisk inblandning, även om det är något han vill undvika.

– Jag hoppas att man slipper lösa det här på något sätt genom lagstiftning. Vi har inga sådana förslag. Men det är klart att om man ska fortsätta att utesluta eller lägga sig i lokala val baserat på partitillhörighet, då kommer det på lång sikt inte att fungera längre.

En av de mest brännande arbetsmarknadsfrågorna just nu är den höga långtidsarbetslösheten, med över 175 000 personer som har varit arbetslösa i mer än ett år.

Slopa subventionerade anställningar

Sverigedemokraterna vill komma åt det genom att slopa alla subventionerade anställningar. Jimmie Åkesson kallar det för ”låtsasjobb som är oerhört dyra och inte leder till varaktiga anställningar.”

Dessutom vill han se ett krav på att långtidsarbetslösa skaffar sig gymnasiekompetens. 

– Alla de här saknar ju gymnasieutbildning. Det kan man läsa upp till som vuxen i Sverige. Vill man inte det får man nog acceptera att man inte kan ta del av samhällets alla förmåner.

Arbetsplikt för bidrag

I linje med det vill Sverigedemokraterna göra det svårare att få bidrag för den som inte arbetar. Enligt dansk modell vill man bland annat införa ett arbetsvillkor för att få försörjningsstöd, det som tidigare hette socialbidrag.

– Någon form av arbetsplikt där man utvidgar de krav vi redan har till att också omfatta samhällsnyttiga insatser. Det kan handla om allt ifrån att skapa trygghet på stan till att rensa stränder eller att vara rastvakt på en skola, tjänster som annars inte blir utförda. 

Har Sverige för generösa bidrag i dag?
– Det finns exempel där det går alldeles över styr, även om det kanske är enskilda exempel. Men om man kan leva ett helt liv bara utifrån olika typer av bidrag och förmåner utan att någonsin arbeta själv, då är det något som är snett. 

– Vårt system är byggt för att både män och kvinnor arbetar och så bör det se ut också för människor som kommer från andra kulturer, där det är vanligare att kvinnan inte arbetar, säger Jimmie Åkesson.

Långtidsarbetslösa måste skaffa gymnasieutbildning, anser Jimmie Åkesson: ”Annars kan man inte ta del av samhällets alla förmåner.”

Höjd a-kassa

Ett annat av Sverigedemokraternas förslag handlar om att höja taket i a-kassan. I den frågan går man i otakt med övriga partier i sitt regeringsalternativ, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, om de lyckas ta sig över spärren.

Men Jimmie Åkesson tror inte att det är omöjligt att övertyga de andra partierna.

– Vi kommer att slåss för det. Och i den budget vi fick igenom i höstas så fick vi bort alla sådana försämringar som fanns i den ursprungliga Moderatbudgeten.

Men Jimmie Åkesson medger att det är en förhandlingssak: 

– Visst, man kan ställa frågor till mig: Hur kan du garantera att det blir så? Det kan jag naturligtvis inte, men det kunde inte heller Magdalena Andersson göra utan hon har också tvingats till eftergifter.

Sverigedemokraterna vill alltså ha en generös omställningsförsäkring, men bara under de första tre-fyra månaderna. Under den tiden ska det finnas krav på att försöka hitta ett jobb. 

– Gör du inte det så kommer din ersättningsnivå att försämras, säger Jimmie Åkesson.

Röst på SD – röst på en M-regering

Med de regeringsalternativ som finns inför höstens val innebär en röst på Jimmie Åkesson en röst för en moderatledd regering.

Varför skulle en arbetarväljare vilja det?
– Vi är inget borgerligt parti, vi är heller inget högerparti. Det är väl snarare så att vi kan utgöra ett balansparti gentemot Moderaterna i de här frågorna. Vid sidan av att ta tag i trygghets-, migrations- och integrationsfrågorna så ser jag som vår viktigaste uppgift att just balansera så att inte en sådan regering drar för långt högerut.

Så M och KD drar för långt högerut?
– Om man säger så här: Den viktigaste frågan för en löntagare är att ha ett jobb. Där menar jag att vår konstellation är avsevärt bättre på att skapa jobb. Men när det kommer till arbetsrätt och den typen av frågor så är det klart att vi står mer i mitten.

”Vi upplever att det finns en väldigt stark koppling till framför allt ett politiskt parti i dag och att det är väldigt svårt att vara regionalt skyddsombud om man inte tillhör det partiet.” säger Jimmie Åkesson (SD).

Slår vakt om den svenska modellen

Vad är det specifikt i er politik som skulle förbättra villkoren för svenska löntagare?
– Det mesta skulle jag säga. Vi slår vakt om modellen som sådan. Vi slår vakt om att svenska löntagare ska ha rimliga villkor på den svenska arbetsmarknaden. Och de villkoren ska varken dikteras av byråkrater i Bryssel eller luckras upp av att vi tar hit människor från andra delar av världen för att konkurrera med låga löner och taskiga villkor.

Det skriver ju i princip alla partier under på. Får man något extra genom att rösta på er?
– Ja, alla säger ju det. Men när det kommer något från Bryssel så ska Sverige nästan överimplementera det. Vi har tagit strid mot de problem som EU-medlemskapet har inneburit på arbetsmarknaden med utstationerad arbetskraft, dumpade villkor och löner.

Efter 45 minuters måste Jimmie Åkesson avsluta intervjun. Det är fredag eftermiddag och han ska flyga hem för att hinna hämta sonen på fritids.

Ett ögonblick av flygskam uppstår.

– Asså, pendla med flyg är ju…, säger kanslichefen Linus Bylund som är med vid intervjun.

Men du dagpendlar inte med flyg?
– I dag gör jag det, upp och ner bara, svarar Jimmie Åkesson.

Linus Bylund griper in:

– Men det är ju ett undantag. I dag bara.

Jimmie Åkesson väljer

Magdalena Andersson eller Annie Lööf?

Magdalena Andersson.

Stad eller landsbygd?

Stad och landsbygd behöver varandra förstår du. Får man välja båda? Den ena klarar sig inte utan den andra.

Kött eller vegetariskt?

Jag väljer kött.

Mjällby eller Sweden rock?

Sweden rock sponsrar ju Mjällby så det finns symbios där också. Jag har svårt att leva utan båda faktiskt.

Höjd a-kassa eller statlig a-kassa?

Vi ska ha en hög statlig a-kassa. Men just nu är nivåerna det viktigaste.

Verklighetskollen

Vilken är Sveriges största yrkesgrupp?
– Det måste vara kommunalanställda, är det en yrkesgrupp?

Vad är hyvling när det handlar om arbetsmarknad?
– Oj, hmm, jag har idéer om vad det skulle kunna vara men ärligt talat jag vet inte. Jag tänker, vi brukar ju hyvla i politiken också ju. Det betyder ju att vi tar lite från alla. Kan det hända att man hyvlar i löner till exempel?

Hur mycket kostar en liter bensin i dag (8/4)?
– I dag? Oj, jag har inte hunnit tanka i dag. Men, tja, 19 kronor kanske.

Rätt svar: Undersköterskor, att sänka arbetstidsmåttet från till exempel 100 till 75 procent, 20:44.

– Oj, var det så högt i dag.

*Vänder sig till Linus Bylund*

– Jag har inte så bra verklighetskoll, Linus. Var det inte en liter mjölk man ska fråga om?

Så skulle arbetarväljarna rösta

Moderaterna – 19,2 procent

Centerpartiet – 5,6 procent

Liberalerna – 1,0 procent

Kristdemokraterna – 4,7 procent

Miljöpartiet – 2,7 procent

Socialdemokraterna – 30,1 procent

Vänsterpartiet – 8,5 procent

Sverigedemokraterna – 27,2 procent

Övriga – 1,1 procent

Källa: SCB:s partisympatimätning från november 2021.