KOMMENTAR. Rättegången mellan det struliga Hollywood-paret Johnny Depp och Amber Heard har låst upp ett minne som jag stuvat in långt bak i ett skrymsle.

Vi befinner oss i en tingsrätt någonstans i Småland. Jag minns inte exakt hur gammal jag är. Kanske tio? Och jag är där för att vittna om våld i en nära relation.

Jag är omringad av vuxna i en miljö som gör mig väldigt obekväm. De ställer frågor om vad familjemedlemmens partner hade sagt och gjort vid särskilda datum och klockslag.

Men det är svårt för mig att koppla händelse med datum. Jag känner mig dum. Men jag gör det bästa jag kan, och svarar efter förmåga.

Det går inte att jämföra med det mediala tivoli som är rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp.

Här sitter vi som gamar och hyenor på läktarplats. Gottar oss när Johnny Depp säger att Amber har bajsat i sängen och skurit av hans fingertopp med en vodkaflaska.

Samtidigt vittnar hon om våld och sexuella övergrepp – däribland en särskilt grafisk historia där en flaska är inblandad.

Vid flera tillfällen har jag hört att de båda gör sina livs roller här.

Sociala medier har gjort det sociala medier gör bäst: delat upp frågan i team Depp och team Heard. Inte helt oväntat har Depp flest påhejare och Heard flest häcklare.

Jimmy Håkansson

Vad som borde vara en privat uppgörelse mellan två före detta älskare blir här storbildsunderhållning. Det är jaktscenen med OJ Simpson i den vita skåpbilen all over again. Storslagna scener ur ett äktenskap, ett intimt kammarspel uppsmällt på en Imax-skärm i puben.

Allt är innehåll.

Johnny Depp talar stundtals brittisk engelska (han är från Kentucky) och i en magnifik scen invänder Amber Heards advokat mot sin egen fråga.

”Hörsägen!” utropar advokaten i ett förvirrat ögonblick som förevigats flera gånger om. Bland annat av Tiktok-användaren Sophie Doggett som uppspelt berättar för CNN att hon över en natt fick 30 000 nya följare (hon hade runt 6000 innan dess) efter att hon ljudlagt klippet med rolig musik.

Depps redan väldokumenterade missbruk får ännu ett informationslager. Utöver tablettmissbruk får vi höra att han dricker ”megapints” med vin.

När jag googlar megapints möts jag av en annons som tipsar om en ny t-shirt där motivet föreställer ett enormt glas bredvid en liten vinflaska. Hashtag megapint.

Jag vet inte om det är vi som är cyniska eller om det är Depp och Heard som är det, och att de själva anser att det här är deras livs roller. Att rättssalen är ännu en scen där de kan charma och förföra och lägga an med älskvärda Jack Sparrow-manér.

Jag får den svindlande känslan av att verkligheten har upphört att vara verklig. Allt är teater och skådespeleri. Och vi är produkter och varumärken som är in character och on brand.

Som om rättsprocessen är ännu ett inlägg i vårens meningslösa ”influencerdebatt” där poängen från en av sidorna är att ingenting längre är på riktigt.

Mitt i alla snaskiga detaljer om det apokalyptiska kändisparet är det lätt att glömma vad det faktiskt handlar om: våld och övergrepp i nära relationer. I takt med att jag gräver mig djupare i fallet växer känslan av att jag inte har rätt att vara här.

När man talar om anmälda övergrepp så handlar det om två kränkningar. Det ena är det faktiska övergreppet, det andra är det som sker när offret tvingas återberätta och återuppleva historien. Föreställ dig det senare. Inför hela världen.

Här sitter vi som gamar och hyenor på läktarplats. Gottar oss när Johnny Depp säger att Amber har bajsat i sängen och skurit av hans fingertopp med en vodkaflaska.

Jimmy Håkansson

Sociala medier har gjort det sociala medier gör bäst: delat upp frågan i team Depp och team Heard. Inte helt oväntat har Depp flest påhejare och Heard flest häcklare.

Hashtags som #AmberHeardIsAPsycho och #AmberHeardIsALiar trendar på Twitter och Tiktok där användare rappar om processens höjdpunkter eller klär ut sig i peruk och gör rekonstruktioner av Heards vittnesmål om misshandel.

I en intervju med BBC säger Twahna Harris, tidigare ett offer för övergrepp i hemmet som i dag leder den ideella organisationen The Butterfly Society, att skämten på Amber Heards bekostnad är ”ett slag i ansiktet på offer och överlevare”.

I jakten på följare och t-shirtmotiv är det lätt att tappa perspektivet och förstå vad som sker, och vilka konsekvenser det kan få.

Jag tänker tillbaka på när jag själv stod där. Inte i en domstol i Virginia utan en tingsrätt i Småland. Liten och rädd, omringad av gubbar i grå kostymer.

Undrar vad jag skulle ha sagt om hela internet hade hånat mig bakom min rygg. Förmodligen hade jag inte sagt någonting.