Så mycket kräver tyska industrifacket IG Metall i löneökningar till följd av stigande priser
8,2 procent. Så mycket kräver tyska fackförbundet IG Metall i löneökningar nästa år. Ett skäl är de snabbt stigande priserna.
Inflationen stiger och det mesta kostar mer. Borde inte då fackförbundens lönekrav vara högre än vanligt när det är dags att förhandla?
Nej, så går inte tankegångarna bland fack och arbetsgivare i Sverige. Däremot i Tyskland.
I förra veckan krävde tyska industrifacket IG Metall hela 8,2 procent inför de annalkande förhandlingarna, något som tidningen Arbetsvärlden rapporterat om.
”Våra krav är närmare resultatet”
Kravet gäller stålindustrin och ett tolv månader långt avtal. Och visst är IG Metall sedan tidigare känt för att ställa långtgående krav, ofta en bra bit ifrån utfallet sett med svenska ögon. Men i år är det högre än vanligt. Inte bara på grund av att det går bra för många tyska bolag utan även till följd av de snabba prisökningarna.
− Våra krav brukar vara närmare avtalsresultatet jämfört med det tyska facket. De har högre fallhöjd på sina krav än vi, säger svenska industrifacket IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Arbetsvärlden.
Till samma tidning säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin att just Tyskland men också Finland normalt sett är länder parterna blickar mot när de förhandlar löneavtalen.
− IG Metalls krav är ingen bra signal. Jag hade ju hellre sett att det var hälften så högt, säger Tomas Undin till Arbetsvärlden.
Parter vill inte ta med inflationen
Här i Sverige laddar parterna upp inför avtalsrörelsen. Bland annat genom att kommentera utvecklingen i världen och i Sverige utifrån det synsättet. Om cirka ett år löper många avtal ut.
Men trots att årets löneökningar för många i själva verket blir lönesänkningar, när lönen räcker till mindre, verkar de svenska parterna inte vilja hantera frågan i avtalsrörelsen. Inflation ska inte kompenseras med högre löner, säger de rätt så enigt.
– På 70–80-talen var lösningen att facken krävde kompensation för att inflationen var så hög. Och vi accepterade det. Då hade vi löneökningar på 10 uppåt 15 procent. Jag förstår den logiken, den är lockande, men den ledde bara till ännu högre inflation, sade Svenskt Näringslivs vice vd, Mattias Dahl nyligen till Arbetet.
LO-ekonomen Håkan Hellstrand tror att inflationen kommer backa tillbaka till riksbankens mål på 2 procent när det i höst börjar bli dags för avtalsrörelse.
– LO har en långsiktig syn på lönebildningen. LO kommer inte att lämna en modell som fungerat väl på grund av hög inflation ett enstaka år, sade han till Arbetet för några veckor sedan.