– Till vår son sa vi att vi skulle på fiskeutflykt. Jag vet inte hur man säger till en sexåring att han ska lämna sitt land.

Volodymyr Honsevych skulle egentligen ha gett sig av till Sverige först i maj, för ännu en säsong hos skogsvårdsföretaget Svensk Skogsservice.

Han skulle ha kommit tillsammans med ytterligare 52 ukrainare. Med sin långa erfarenhet och sina kontakter hjälper Volodymyr Honsevych företaget att rekrytera ukrainska skogsarbetare och sätta samman arbetslagen.

Men när de ryska bomberna började falla den 24 februari fick han bråttom.

– Jag ringde min bror och några till och sa: ”Vi åker”. Av 53 skogsarbetare, totalt elva arbetslag, blev vi fem killar som for.

Hade kontakt med Sverige

Varje dag hade Volodymyr Honsevych kontakt med Joakim Gustavsson, vd för Svensk Skogsservice.

– Han är både en bra chef och en god vän. Han kollade vilken väg vi skulle ta och hjälpte oss mycket.

Nu pustar Volodymyr Honsevych, hans bror Roman och deras familjer ut på en gård i norra Bohuslän som arbetsgivaren hyr åt dem. Kvar i Ukraina finns arbetskamrater som inte kunde eller ville åka.

– Fyra av dem som skulle ha arbetat i Sverige genomgår nu militär träning. Medan två redan deltar i striderna, säger Volodymyr Honsevych.

– En nära vän som också har arbetat för Svensk Skogsservice var på militärbasen Javoriv väster om Lviv när ryssarna attackerade en morgon i förra veckan. Tack och lov är allt väl med honom.

Ryskt anfall chock

Det ryska anfallet kom som en chock. Steg för steg börjar Volodymyr Honsevych och hans familj nu ställa in sig på att de kan bli kvar i Sverige länge.

Sonen ska så småningom börja i svensk skola. Och Volodymyr, som har börjat lära sig svenska flera gånger men glömt bort det mesta då han varit i Ukraina mellan skogssäongerna, tänker ta itu med det nya språket på allvar.

– Men vi har faktiskt talat om att du skulle flytta till Sverige med familjen tidigare, ända sedan 2019, påminner Joakim Gustafsson, som sitter med när Arbetet intervjuar Volodymyr Honsevych.

– Ja, svarar Volodymyr Honsevych. Men familjen har inte fått flytta med på prov när jag har säsongsarbetat. Att jag har jobbat och betalat skatt i Sverige i 14 år spelar ingen roll, Migrationsverket tar ingen hänsyn till det.

Inget besked från Migrationsverket

Häromdagen åkte Volodymyr, hans bror och deras familjer till Migrationsverket för att registrera sig, i sällskap med Joakim Gustafssons bror Jon.

De trodde att proceduren skulle gå fort: De ukrainare som har flytt efter det ryska anfallet ska få uppehållstillstånd utan individuell prövning.

Men sällskapet fick åka hem utan besked. Om nio dagar ska de till Migrationsverket på nytt. Joakim Gustafsson är milt sagt kritisk till hur myndigheten organiserar mottagandet.

– De kunde ha börjat arbeta redan. Företaget behöver dem. I stället får de gå och vänta, utan inkomster.

Räknar med jobb i skogen

Åtminstone de närmaste sex månaderna räknar Volodymyr Honsevych med att arbeta i skogen, förhoppningsvis längre. Också hans fru är inställd på studier och arbete.

– De som lämnar Ukraina kommer inte för att leva på bidrag. Vi är vana att arbeta, vi vill försörja oss, säger Volodymyr Honsevych.

– Var och en av oss har fått lämna sitt hem. Det är ingenting vi ville göra. Men när flyglarmet tjuter och barnen är rädda… den stressen går inte att leva med.