Musarm

Musarmen är så vanligt förekommande att den fått en egen dag, den 28 februari. Musarm är ett samlingsnamn för olika besvär främst i händer och underarmar. Namnet kommer från att problemen kan uppstå och förvärras av arbete med datormus och tangentbord. Håll koll på arbetsställningar och ta gärna hjälp av en ergonom om du drabbas av musarm.

Tennisarmbåge

Visst drabbas även tennisfantaster och golfare, men tvärtemot vad det låter som är tennisarmbågen ofta en arbetsskada. Det är en skada eller överansträngning i muskelfästena på armbågens utsida som kan uppstå vid ensidiga upprepade rörelser. Hantverkare som sågar eller spikar mycket kan drabbas, liksom kökspersonal som skalar stora mängder potatis. Försök variera arbetsuppgifter och undvik att hålla i samma verktyg under för lång tid om du får ont i armbågen.

Gubbvad

Får du en plötslig smärta i vaden kan det vara en muskelbristning, eller gubbvad. Namnet kommer från att skadan vanligen drabbar medelålders vars muskler börjar förlora sin smidighet. Smärtan uppkommer ofta vid en häftigt start eller ett tvärstopp. Det är något att fundera över om brännboll planeras som trivselaktivitet på jobbet. Se i så fall till att värma upp ordentligt, framför allt om alla deltagare inte är så vana motionärer. Namnet till trots, drabbas även kvinnor av gubbvad. 

Portvinstå

Portvinstå är en benämning för gikt i stortån. Namnet kommer av en gammal föreställning om att gikt mest drabbade rika som frossade i fet mat och alkohol. Även om övervikt och alkohol ökar risken, vet man i dag att genetiska faktorer och andra sjukdomar så som njurbesvär ofta ligger bakom diagnosen. Portvinstå kan låta lustigt, men gikt är en mycket smärtsam ledinflammation. 

Frusen axel

En extra kofta eller filt hjälper inte den som drabbas av frusen axel eller skuldra. Smärtlindring och fysioterapi är bättre vid denna smärta och stelhet i axeln som beror på att ledkapseln drar ihop sig. Varför man drabbas av frusen axel är oklart, och även om de flesta blir friska igen kan läkningen ta två till tre år så det gäller att ha tålamod.