Ulf Kristersson har av sina medarbetare blivit uppmärksammad på att statsminister Magdalena Andersson har så kallad närvaro på Tiktok, ett videobaserat socialt medium för människor med mycket liten koncentrationsförmåga.

På ungdomsförbundet SSU:s Tiktok-konto så säger i alla fall Andersson att det svenska friskolesystemet bidrar till att skattepengar går till riskkapitalister, att skattepengar finansierar husköp i östra Florida och att skattepengar finansierat besök på sexklubbar i Thailand.

Detta får naturligtvis det berömda topplocket att gå på oppositionsledaren. I en egen video slår Kristersson fast att Magdalena Anderssons video är ”bland det slaskigaste han sett”. Kristersson anser också att statsministern drar ”hundratusentals barn och föräldrar i smutsen”.

Kristerssons ex-partivän gick på sexklubb

Likalydande omdömen om Anderssons retorik har för övrigt använts av Svenskt Näringslivs Jan-Olof Jacke, Friskolornas Riksförbunds Ulla Hamilton och friskolejätten Academedias Paula Hammarskog. Det är förstås en ren slump men vill man läsa mer om de extremt täta banden mellan högerns partier, näringslivets kamporganisationer och friskolesektorn kan man klicka här.

Hur som helst. Problemet för den ilskne Kristersson är ju att allt Magdalena Andersson säger på Tiktok är sant.

En verklig effekt av att friskolesystemet ser ut som i dag möjliggjorde för Internationella engelska skolans grundare Barbara Bergström – med hemadress Boca Raton i östra Florida – att bli miljardär. Gemensamma resurser i form av skolpeng möjliggjorde för henne att bygga upp sin skolkoncern. Hennes egen insats var endast 120 000 kronor. När större delen av företaget såldes till amerikanska riskkapitalister under 2012 tjänade Barbara Bergström 691 miljoner kronor bara under det året.

En verklig effekt av att friskolesystemet ser ut som att det gör i dag möjliggjorde för en friskolerektor – händelsevis en tidigare partivän till Ulf Kristersson – att använda skattepengar på thailändska sexklubbar.

Handlar inte om att smutskasta barn

Det finns, naturligtvis, många fler exempel på groteskerier inom friskolesektorn man skulle kunna nämna. Ett exempel: När nyhetsbyrån Siren kartlade runt 550 personer kopplade till radikal islamism i Sverige hittade man starka band till friskolebranschen. Men den centrala kritiken mot friskolorna handlar fortfarande om betygsinflationen och de sänkta kunskapskraven, segregationen och att vinstdrivande skolor sorterar bort barn de inte vill ha.

Att påtala detta är inte – som Ulf Kristersson inbillat sig –  att smutskasta de barn som faktiskt går i friskolorna.
Det är att vädja till de folkvalda att ge våra barn den skola de förtjänar.