Ebba Busch låtsas vara kollektivavtalets största förkämpe
KD-ledaren försöker dölja sitt arbetarförakt bakom lajktiggeri på Instagram, skriver Arbetets ledarskribent.
Vilket parti är det som bryr sig mest om löntagares rättigheter? Vem är partiledaren som håller frågan om kollektivavtal närmast hjärtat?
Är man en flitig Instagram-användare och följer den svenska partiledaren med i särklass flest följare – 164 000 stycken – kan svaret verka tydligt.
Till mångas förvåning är det Ebba Busch som är kollektivavtalets främsta förkämpe. Om man får tro henne själv, vill säga.
Under måndagen la KD-ledaren ut en bild där hon gav ett städtips, där hon sopade en trasmatta i snö med allvarlig min. Det viktigaste var dock inte själva tipset.
”På förekommen anledning” kände Busch ett behov att både berätta att hon minsann för tillfället inte använder städhjälp och att hon, när hon tidigare gjort det, alltid säkerställt att kollektivavtal finns.
KD står inte på fackets sida
Och visst blir man förvånad. Och då menar jag inte över att hon trots partiets vurm för utökat rut-bidrag och med sitt eget hektiska schema har tid att städa själv.
Nej, det handlar om det uppenbara hyckleriet. För när har Kristdemokraterna någonsin brytt sig om ökad jämvikt på arbetsmarknaden? Om löntagarnas rättigheter?
Jag menar, de har ju aldrig hymlat med sitt motstånd mot facket och arbetstagarnas rättigheter. Bara under senare år har de varit emot regionala skyddsombuds utökade befogenheter. De har stridit för att utöka turordningsreglerna i las och öka provanställningstiden från sex till tolv månader. Allt för en mer ”flexibel” och ”modern” arbetsmarknad.
Förändringar som är till arbetsgivarens – inte arbetstagarnas – favör. Helt i enlighet med partiets vanliga syn på saken.
Dessutom vill de ha väsentligt sänkta löner i upp till tre år som arbetsmarknadsåtgärd, något som riskerar att permanent sänka löner och göra det ännu svårare för ungdomar, personer med funktionsnedsättning och nyanlända att få en trygg tillvaro.
Men att Ebba Busch kan med att hyckla om kollektivavtal ligger helt i linje med vad partiet har blivit. Ett populistiskt parti behöver ju inte vara konsekvent. De behöver inte följa någon särskild linje och inte ens bry sig om att vara trovärdiga.
Det är populistisk högerpolitik
Det som Busch gör när hon med ena handen slår mot arbetare och med den andra med låtsad indignation säger sig stå på deras sida är därför vare sig konstigt eller oväntat.
Därmed inte sagt att det är acceptabelt.
För det som får populismen att gro är när sådana här impulsiva och motstridiga utspel får passera. När de inte granskas. När populisterna inte ställs till svars.
Och kanske är det särskilt viktig att Ebba Busch inte kommer undan med sina motsägelsefulla Instagram-utspel som till synes mest verkar gå ut på att få flest likes och mest hjärt-emojis.
För oavsett vilka myspysiga bilder som kommer med inläggen är det politik det handlar om. Populistisk högerpolitik.
Det behöver sägas rakt ut: KD står inte på arbetstagarnas sida, oavsett vad de påstår för att försöka vinna väljare.