E-handeln växer så det knakar och utvecklingen har accelererats av pandemin. Förra året ökade e-handeln med 40 procent jämfört med året innan, en ökning som fortsatt under 2021.

Och det är bekvämt för kunden att sitta hemma i soffan och klicka hem varorna som levereras till dörren eller ett utlämningsställe.

Lika bekvämt är det emellertid inte för de anställda inom branschen.

Det visar Arbetsmiljöverkets riktade inspektioner mot hela e-handelskedjan, från handlare över paketterminaler till transporter och utlämningsställen.

”Resultatet är mycket oroande”

Myndigheten har utfört över 1 200 inspektioner sedan 2019 och funnit brister på 8 av 10 företag.

– Resultatet är mycket oroande och det krävs fortfarande ordentliga insatser av arbetsgivarna för att få bukt med problematiken. Vi ser stressade förare som kånkar på tunga paket utan hjälpmedel med stor risk för till exempel belastningsskador. Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Erna Zelmin, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket i en kommentar.

Här är de vanligaste bristerna:

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Det saknas fungerande och grundläggande rutiner för att systematiskt förbättra arbetsmiljön. Arbetsgivarna saknar ofta relevanta kunskaper om hur man bedriver en säker arbetsmiljö.

Belastning

Arbetsgivaren och medarbetarna saknar kunskaper om belastningsproblematik, vad som är hälsosam belastning och hur man kan minska riskerna. Arbetsmiljöverket har sett trånga utrymmen och avsaknad av hjälpmedel för lyft eller rullande hantering.

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Den tidspress som finns inom pakethanteringskedjan tvingar de anställda att hantera en stor paketmängd på kort tid. Det gäller på paketterminaler, för förarna, för varuplockarna hos e-handlarna och för anställda på utlämningsställena. Många gånger har arbetsgivarna inte undersökt eller bedömt riskerna som finns med detta.

Truckar

Här är riskerna stora för olyckor, arbetssjukdomar och allvarliga skador om jobbet inte utförs säkert och med tydliga arbetsmiljörutiner. Arbetsmiljöverket har ställt många olika krav kring truckanvändningen, exempelvis tillstånd, körkunskaper, kontroll av truckens utrustning samt separation av gående och trafik i lagermiljö.


Samtidigt uppger Arbetsmiljöverket att inspektionerna tycks ha effekt. De flesta arbetsgivarna tar till sig av kritiken och rättar till problemen som myndigheten har påpekat.

– Vi upplever att våra inspektioner är meningsfulla för arbetsgivarna och att kunskaperna kring arbetsmiljöarbete och risker har ökat hos de vi har inspekterat, konstaterar Erna Zelmin.