I april röstade över två tredjedelar av de anställa på Amazons lager i Bessemer, Alabama, nej till att bilda en fackförening. Resultatet var en seger för e-handelsjätten och en svidande förlust för handelsfacket RWDSU, som lett ansträngningen för att organisera arbetsplatsen. 

Facket lämnade in ett klagomål till arbetsmarknadsmyndigheten NLRB med krav på att resultatet skulle ogiltigförklaras. Motiveringen var att den antifackliga kampanj som föregick omröstningen pressade de anställda att rösta nej. 

Nu får facket rätt. Arbetsmarknadsmyndigheten har efter en utredning kommit fram till att Amazon använde otillåtna påtryckningsmedel och beordrar därför att omröstningen görs om.

”Att skydda integriteten och neutraliteten är av högsta vikt vid genomförandet av val”, skriver myndigheten i sitt beslut. 

Bakslag för Amazon

Beskedet är ett bakslag för Amazon. I ett uttalande som citeras av amerikanska medier framhåller företagets talesperson Kelly Nantel att en majoritet av de anställda röstade nej. 

– Det är en besvikelse att NLRB nu har beslutat att de rösterna inte ska räknas. Som företag tror vi inte att fackföreningar är det bästa svaret för våra anställda.

Från fackets sida möts utslaget i stället av jubel.  

– Dagens beslut bekräftar vad vi har sagt hela tiden, att Amazons skrämseltaktik och påtryckningar hindrade anställda från att fritt få välja om de ville ha en fackförening på sin arbetsplats, säger ordföranden Stuart Appelbaum i ett pressmeddelande.

Amazon näst största arbetsgivaren i USA

Amazon är USA:s näst största arbetsgivare med runt 950 000 anställda. Inga av dessa är fackligt organiserade – jätteföretaget har hittills lyckats avstyra alla försök till organisering på sina amerikanska arbetsplatser. 

Omröstningen i Bessemer följdes därför med stort intresse i USA och såväl president Joe Biden som Black Lives Matter stöttade ansträngningarna att bilda en fackförening.

Propaganda på personaltoaletten

Inför omröstningen tvingades anställda delta i obligatoriska möten där de uppmanades att rösta nej. Amazon satte upp antifacklig propaganda i personalutrymmen, inklusive på toaletterna, och skickade upp till fem sms till de anställda per dag.   

Under NLRB:s utredning vittnade anställda också om att chefer påstått att lagret i Bessemer kunde bli tvunget att stänga om de anställda röstade för att organisera sig fackligt. 

Så bildas ett fack i USA

Fackföreningarna i USA är lokala och knutna till arbetsplatserna. De lokala föreningarna organiserar sig som regel i branschförbund.

Om minst 30 procent av de anställda skriver under en namninsamling anordnar arbetsmarknadsstyrelsen National labor relations board (NLRB) en omröstning. Röstar en majoritet ja så erkänns facket som arbetstagarrepresentant av NLRB och företaget åläggs då förhandlingsplikt.

En arbetsgivare kan också frivilligt välja att erkänna en fackförening.

Anställda har möjligheten att bilda så kallade minoritetsfack, men då saknar arbetsgivaren skyldighet att förhandla.

Källor: NLRBAFL-CIO.