Under torsdagen inleds Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad. Motioner ska klubbas om allt från moms på internetuppkoppling till införandet av en svensk medborgarbok. 

Men viktigast är frågan om återvandring, bekräftar Jimmie Åkesson till Sveriges radio under torsdagsmorgonen.

Och detta efter att partiet firat sin största seger hittills. Segern att vara en del av en budget som klubbats igenom i riksdagen.

SD vill inte prata historia

På landsdagarna är det framtiden som ska diskuteras. Och det är helst så SD vill ha det, helt utan fokus på partiets historia. Ett av alla otaliga försök att undvika det förflutna är genom den så kallade vitboken som länge utlovats och som nu är på gång, enligt Jimmie Åkesson.

Det är faktiskt lätt att bli fartblind när man ser bakåt på hur snabbt SD har avancerat. Att greppa att det faktiskt bara gått elva år sedan partiet först kom in i riksdagen, för att sedan i valet 2014 få hela 13 procent av väljarstödet. Att de sedan 2018 verkar ha stabiliserats på dryga 20 procent anförs ibland som ett argument för att det nu har tagit stopp. Att SD slutat växa och därmed inte på allvar kan utmana regeringsmakten.

Men en sådan tanke är bedräglig. Farlig rentav.

En sak är säker, Jimmie Åkessons väg till makten har bara börjat och han skyr inga medel för att nå dit.

För man kan faktiskt hävda att SD redan har styrt Sverige under de senaste 10 åren. Det högerextrema partiets världsbild och människosyn har så sakteliga inte bara normaliserats i den svenska debatten utan också gjort kännbara avtryck i andra partiers politik. 

Så medan SD-motionen om en svensk medborgarbok förmodligen hade skrämt vettet ur de flesta av oss för tio år sedan anses den besvarad, tillgodosedd, av partistyrelsen. Motionärernas förslag stämmer väl överens med partiets syn på hur det svenska medborgarskapet bör uppvärderas , skriver de.

Det upphöjda medborgarskapet

Och detta är skrämmande i sig. För i diskussionen av det upphöjda medborgarskapet ingår också en motsatt syn på de som inte ingår. Vad händer med dem som inte ”upptas” till medborgare, de som inte kan vänta i tio år på att bli prövade, som SD föreslår? De som inte har rätt till svensk välfärd under den tiden?

Allra mest skrämmande – och symptomatiskt för SD:s faktiska makt  – är hur andra partier så sakteliga har anammat samma idéer. Nu har även Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna en politik där medborgarskap upphöjs och kan återkallas.  Där välfärd ska villkoras och där godkända prov ska avklaras – allt med bäring på det heliga svenska medborgarskapet.

Med den gemensamma budgeten är Sverigedemokraterna som vilket parti som helst i sällskap med Moderaterna och Kristdemokraterna. Och som om det inte var nog intygar Ulf Kristersson i en DN-intervju att M vill bilda regering med SD och gärna samverkar också kring migrationen.

SD:s invandringspolitik är rumsren

Härmed har Jimmie Åkesson nått ytterligare en viktig milstolpe. Nu har normaliseringen av populistpartiet med sina nazistiska rötter gått så långt att till och med deras invandringspolitik blivit rumsren.

Frågan som måste ställas är när återvandring blir central också bland övriga högerpartier.

Nästa steg är inte svår att förutse i SD:s fortsatta marsch mot Rosenbad. För det väljarna har lärt sig är att SD är konsekventa. Till skillnad från nickedockorna M, KD och L, ska tilläggas, som lovat att stå emot men ändå vikt sig för Åkesson och hans män i sak efter sak. 

Hur det kommer att gå kan ingen veta. Men en sak är säker, Jimmie Åkessons väg till makten har bara börjat och han skyr inga medel för att nå dit.