Åtta år tog det, men i veckan kom beskedet. Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har äntligen hittat en forskare som kan ta sig an att skriva vitboken över Sverigedemokraternas historia och tillblivelse.

Poängen med projektet, att genomlysa partiets nazistiska rötter och göra upp med dessa, är naturligtvis politiskt från första början. Det är knappast konstigt att seriösa forskare vägrat nappa.

Att göra sig till ett verktyg i ett partis officiella historieskrivning vore karriärsjälvmord för vilken akademiker som helst. Inte nödvändigtvis för att det handlar om just SD, utan för att SD alltid spelar fult.

Sedan riksdagsinträdet 2010 har Sverigedemokraterna strategiskt tvättat sin byk lagom mycket för att släppas in i finrummen.

Nu har till och med Kristersson och Busch omfamnat dem. Extremismen, nazisterna och partisterna som fortfarande har kontakter i de högerextrema miljöerna behandlas som lite skit i hörnen. Det har ju alla partier, menar man. Visst var de extrema förr, men vem var inte det?

Men det är stora dammråttor vi pratar om. Isobel Hadley-Kamptz har på Dagens Nyheters ledarsida listat 60 tillfällen då Sverigedemokratiska politiker och tjänstemän blivit påkomna med sin högerextremism. Och det bara under de senaste tre åren.

Nu när budgetsamarbetet mellan SD, KD och M är ett faktum öppnas dessutom dammluckorna. SD tycks ju komma undan med vad som helst, så varför inte skruva upp tonläget och säga det man verkligen tycker nu?

Får Expo vara med?

I SVT:s program ”30 minuter” kan man höra Jimmie Åkesson stamma när programledaren Anders Holmberg korrekt och riktigt påpekar att det som är unikt med SD är att partiet är det enda i svensk riksdag som grundades av nazister.

En före detta nazist var partiledare när nuvarande partiledare, Åkesson, blev medlem. “Så är det, möjligen”, stammar Jimmie fram. Som om han inte vet. Och under programmet får vi veta att vitboken nu ska bli verklighet.

Exakt vilken forskare med “stor integritet” man lyckats hitta är ännu inte avslöjat. SD ska finansiera men inte styra, påstår man, Men det lär vara en lika stor lögn som att SD inte skulle ha större problem med extremism än något annat parti. Forskaren ska vara fri att rota i SD:s arkiv, och här börjar också den strategiska byktvätten.

Historikern Mikael Nilsson har påpekat att det finns många frågetecken kring hur mycket Sverigedemokraternas partiarkiv faktiskt kan säga om partiets ursprung och rötter. När nynazister, högerextrema och gamla SS-soldater bygger partiorganisationer kan det bli lite rörigt, helt enkelt. Vilket material finns ens kvar? Vad har försvunnit eller hamnat någon annanstans?

För att genomföra en ordentlig vitbok behöver man ett komplett material. Kommer Sverigedemokraterna till exempel tillåta forskaren att hämta källmaterial från Expo? Eller ens från de universitetsforskare som också samlat källor och undersökt SD:s historia?

Smutsig historia

Det är en fars, och en politisk strategi. För bara ett par år sedan la SD-knutna kanaler enormt krut på att gräva fram Socialdemokraternas “dolda nazistiska historia”. I stället för en egen vitbok, alltså. Syftet var att i varje debatt kunna svara “den som sa det kan vara det” när Socialdemokrater lyfter seriös forskning och fakta om partiet.

SD gjorde det med lögner och rejäla skarvningar. Att Socialdemokraterna kring Andra världskriget inte protesterade mot rasbiologin och att folkhemsbygget också hade delar som byggde på starka eugeniska idéer är däremot sant. Frågan är hur dold den historian är. Min första bok jag fick från SSU handlade bland annat om det.

Det mest sannolika är att forskaren som tar sig an uppdraget antingen är korrupt från början eller får ett så kringskuret uppdrag att några rimliga resultat inte kan tas fram. Kommunikationen av resultaten kommer ligga i SD:s händer.

Antingen försöker de ännu en gång spinna fram en renare historia än vad de faktiskt haft, eller så göms resultaten på en hackig server och SD kan säga att man nu absolut har gjort upp med historien. Det finns ju trots allt en vitbok. “Vart kan man läsa den?” undrar kanske en väljare eller journalist. “På http://48-ff-37sd2020/ff999zbedarande_barn/html.ru”.

Om Sverigedemokraterna nu vill går det såklart att göra en vitbok med seriös metodik, nu när de ändå ska betala en forskare. Låt hela arbetet bli transparent, låt andra forskare ta del av materialet och låt journalister följa processen.

Ulf Kristersson och Ebba Busch lär gråta blod om valrörelsen blir en enda lång följetong om Sverigedemokraternas nazistiska och högerextrema rötter, men lite skit får man tåla. I alla fall om man på allvar ens vill försöka att göra upp med svensk politiks smutsigaste historia.