En socialdemokratisk statsminister, kvinna till på köpet, kan tillträda efter att Vänsterpartiet fått till förstärkningar av pensionärernas ekonomi.

Reformen läggs nogsamt utanför förslaget till statsbudget för att inte reta Annie Lööf. Hon tycker inte att V eller SD ska få bestämma över budgetfrågor, så då hörsammar MP och S snällt det.

Centerpartiet har inte heller förhandlat budgeten eftersom de numer är ett oppositionsparti. Trots det lade S och MP in en massa förslag från C i sitt förslag till budgeten, i förhoppning om att det skulle göra C nöjda.

De blev inte nöjda. Budgeten är ett uttryck för en socialdemokratisk vänstersväng, tycker Centerpartiet. Så i stället släppte man fram en budget som är förhandlad mellan SD, M och KD. Det gröna liberala partiet sväljer sänkt bensinskatt – den fråga som fick L att inte signera det blåbruna budgetförslaget.

Uppträdandet fick dessutom Miljöpartiet att på onsdagseftermiddagen säga att man inte tänker vara ett regeringsparti längre. Miljöpartistiska ministrar tänker inte genomföra Jimmie Åkessons politik.

Och sju timmar efter att hon blev vald till statsminister så avgår Magdalena Andersson.

Nu fortsätter stormen i riksdagen.

Magdalena Andersson avgår – Miljöpartiet går i opposition

Och det bara för att C inte kan tolerera, ja vadå? Pensionerna kan det inte vara, eftersom man driver höjd garantipension.
Är det då att skatten ska sänkas för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning? Stöd till nybyggda hyresrätter? Familjeveckan? Att Magdalena Andersson sagt att skolan förtjänar bättre än dagens marknadsstyrning? Svaren dröjer.

Centerpartiet har bidragit till att Magdalena Andersson blev statsminister. Då blir det helt ologiskt om de i nästa stund agerar så att Jimmie Åkesson får igenom sin budget. Då har Annie Lööf i praktiken röstat igenom den ekonomiska politiken för den blåbruna regering som hon sagt att hon absolut inte vill se.

Låt oss vara ärliga, den blåbruna budgeten innebär inget systemskifte men kommer ändå göra skillnad i människors liv. Och den kommer göra skillnad i svensk politik.

Annie Lööf hade ett alternativ

För Sverigedemokraterna skulle det innebära att man för första gången får igenom en budget som man varit med och förhandlat om. Det är ett rent förberedelsearbete för en regering med SD-medverkan, för en ministerpost för Jimmie Åkesson.

Och Annie Lööf orkade inte sätta stopp.

Det visar också att det vänsterpartistiska pratet om att C inte haft något alternativ till att stötta Andersson och hennes politik inte har täckning i verkligheten. De kunde till exempel gå till exakt den platsen där de nu befinner sig: de stödjer inga som helst vänsterreformer så länge de inte är hårt bundna genom samarbeten och goda relationer.

Det innebär kraftigt minskade möjligheter att driva vänsterpolitik i Sverige.