Protester mot privatisering – då infördes strejkförbud
Fackföreningar i Sri Lanka protesterar mot utförsäljningen av ett statligt värmekraftverk. Presidenten har svarat med att förbjuda strejker.
Sri Lankas barskrapade regering vill dra in 250 miljoner dollar genom att sälja 40 procent av kraftverket Yugadanavi, strax utanför huvudstaden Colombo, till USA-baserade New Fortress Energy.
Men facken vid det statliga energibolaget CEB menar att affären kommer att ge det amerikanska företaget monopol på försäljningen av den naturgas Sri Lanka är beroende av. Nu varslar de om konflikt för att stoppa försäljningen.
– Om de inte har löst frågan tills dess så blir det generalstrejk, säger Ranjan Jayalal, sammankallande för fackalliansen, till nyhetsbyrån AFP.
President Gotabaya Rajapaksa har svarat med att helt sonika förbjuda alla stridsåtgärder inom tolv ”samhällsviktiga sektorer”.
Utöver energibranschen innefattas bland annat bankväsende, hamnar och livsmedelsdistribution. Brott mot reglerna kan bestraffas med upp till fem års fängelse.
Facken har uppgett att de tänker trotsa presidentordern. Men fackföreningarna är inte Rajapaksas enda huvudvärk.
Beslutet om försäljningen har lett till storbråk inom den bräckliga regeringsalliansen. Presidentens parti, Sri Lankas folkfront, anklagas för att ha genomfört försäljning utan koalitionspartiernas vetskap och flera ministrar har hotat att avgå i protest.
Sri Lanka
Önationen Sri Lanka, sydost om Indien, har drygt 21 miljoner invånare och en dramatisk modern historia.
Landet blev självständigt från Storbritannien 1948. År 1983 utbröt inbördeskrig mellan tamilska separatister i norr och den srilankesiska staten. Kriget pågick fram till maj år 2009 och krävde uppemot 100 000 människors liv. Båda stridande sidor misstänks för krigsbrott av FN.
Landet har en stark industri. I sociala hänseenden som inkomstnivå, läskunnighet, barndödlighet och medellivslängd ligger Sri Lanka bra till i en regional jämförelse. Men pandemin har lett till kris och staten är djupt skuldsatt.
Runt 10 procent av de anställda i landet är fackligt organiserade. Starkast är facken inom den offentliga sektorn.
Källor: UI/Landguiden, Union to Union