Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

På måndagen deltog 270 anställda på den privata tv-kanalen Swarnavahini i ett möte på företagets parkeringsplats, med målet att bilda ett fackförbund för att kämpa för bättre arbetsförhållanden.

Mötet hölls under lunchen och när samlingen var över hade företaget låst ingången till redaktionen och de anställda nekades inträde.

Händelsen rapporterades till polisen, skriver bland andra det globala journalistfacket, IFJ, som tillsammans med Sri Lankas journalistorganisation, SLWJ, fördömer händelsen.

När de anställda åter lyckades komma in i byggnaden hade 15 anställda fått ett brev från ledningen där de uppmanades att lämna företaget på grund av att de ”avsiktligt stört verksamheten”.

Enligt personalen har de inte fått några löneökningar senaste året och vissa löner har betalats ut för sent. Dessutom har ledningen agerat partiskt gentemot vissa anställda.

I ett officiellt uttalandet konstaterade SLWJA:s ordförande, Duminda Sampath: ”Varje anställd har rätt att bilda en fackförening eller bli medlem i en fackförening enligt sina önskemål.”